Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Μια πρώτη ματιά στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων στον Δήμο Πέλλας.



Τα ψέματα και η στοχευμένη διασπορά φημών μας τελείωσαν και τώρα πλέον έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα πρόσωπα που συγκροτούν τα ψηφοδέλτια όλων των υποψηφίων Δημάρχων.Από το βράδυ της Κυριακής λοιπόν  στο κυνήγι του σταυρού μπήκαν και επισήμως πλέον σχεδόν 700 υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι σ’ολόκληρο το Δήμο Πέλλας.Τρεις συνδυασμοί (Στάμκος ,Παπανικολάου,Κατσερίδης) συγκρότησαν πλήρες ψηφοδέλτιο με τα απαιτούμενα τοπικά συμβούλια (180 υποψήφιοι) ενώ δύο
(Σταυρίδης,Χαραλαμπίδης) κινήθηκαν σε μικρότερο αριθμό με 70 και 60 υποψήφιους αντίστοιχα χωρίς αυτό να θέτει σε κίνδυνο την εγκυρότητα των συνδυασμών τους.


ΑΝΑΣΑ: Το σχήμα έκπληξη.



Η έκπληξη αναμφισβήτητα είναι η κάθοδος της ΑΝΑΣΑ.Ενός αυτόνομου σχήματος που την τελευταία περίοδο δέχτηκε τον ανηλεή πόλεμο τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του αντάρτη της ΝΔ κ.Καστερίδη καθώς η εμφάνισή του είναι βέβαιο πως θα αλλάξει τους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα.

Ο Γιάννης Σταυρίδης και οι νέοι(στην πλειοψηφία τους) συνεργάτες του τα κατάφεραν και απέδειξαν πως μπορούν να «επιβιώσουν» στα δύσκολα.Το μόνο που όλοι μας περιμένουμε είναι ένας φρέσκος και ανατρεπτικός αυτοδιοικητικός λόγος που τόσο χρειάζεται ο Δήμος και οι δημότες μας.Τις τελευταίες ημέρες ο βρώμικος πόλεμος πιέσεων που δέχτηκαν άνθρωποι της κίνησης έφερε  μείωση στον τελικό αριθμό των υποψηφίων αλλά δεν επέφερε τον «πρόωρο» Θάνατο της κίνησης όπως κάποιοι προσδοκούσαν.


Στάμκος:Ανανεωμένος και χωρίς κομματικά βαρίδια.

Παρά το γεγονός πως ο Γρηγόρης Στάμκος πέρασε μια δύσκολη περίοδο που έγινε ακόμη χειρότερη από τη λυσσαλέα επικοινωνιακή και εσωκομματική επίθεση που δεχόταν από συγκεκριμένα επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα φαίνεται πως του ανήκει ο τίτλος του «survivor».

Σε ελάχιστο χρόνο αναπλήρωσε με εντυπωσιακές υποψηφιότητες το ψηφοδέλτιό του και έδωσε μια έντονα ανανεωτική χροιά με άνδρες και γυναίκες από ολόκληρο το φάσμα επαγγελμάτων και ηλικιών.

 Απαλλαγμένος από όσους κινήθηκαν από ιδιοτελή συμφέροντα (οι γνωστοί μονίμως έμμισθοι της αυτοδιοίκησης) κράτησε τον μεγαλύτερο κορμό των στελεχών που από το 2010 ήταν συνοδοιπόροι του, ανατρέποντας πλήρως τα όσα κύκλοι εσωκομματικών, εργολαβικών και επιχειρηματικών συμφερόντων διέδιδαν.


 Ψηφοδέλτιο Παπανικολάου: ΠΑΣΟΚ ,ΕΛΙΑ και … «Κώτσο Βασιλιά».

Η αγωνιώδης προσπάθεια του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ υποψήφιου Δημάρχου Πέλλας κ.Νίκου Παπανικολάου να υποδυθεί το ρόλο του δήθεν ανεξάρτητου ,κατέπεσε παταγωδώς με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου.

Η γνωστή ιστορία της «μισής-μισής» θητείας στην παρασκηνιακή προσπάθεια να αποσπάσει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υψηλό κόστος για τον κ.Παπανικολάου και φάνηκε στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου από το οποίο απουσιάζουν ηχηρά ονόματα. Στην ουσία απαρτίζεται  από ένα ατόφιο και βαθύ ΠΑΣΟΚ σε όλες τις περιοχές του Δήμου

Οι ελάχιστες -σε σχέση με τις δεκάδες του 2010- υποψηφιότητες με διαφορετική κομματική «καταβολή» εξηγούνται εύκολα είτε λόγω των διαπροσωπικών  σχέσεων είτε λόγω των ειδικών τοπικών ιδιαιτεροτήτων (βλέπε Κρύα Βρύση) που προκάλεσαν την έκφρασή τους στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο.

Από την άλλη είναι εμφανής η «στρατολόγηση»  προσώπων  που μπορεί κανείς να την συνδέσει με την πρόσφατη ανακοίνωση της «Βασιλικής Ένωσης Γιαννιτσών».


Στάθης Καστερίδης: Παλαιοκομματική κρατικοδίαιτη ΝΔ με ολίγον από …παλαιό ΠΑΣΟΚ.



Το ψηφοδέλτιο στήθηκε. Σ’ αυτό βοήθησαν μηχανισμοί παραδοσιακοί αλλά και εφαπτόμενοι
σε πολιτικά-βουλευτικά γραφεία καθώς και αλληλοσυνδεόμενοι με περιφερειακά ψηφοδέλτια. 
Μια πρώτη ανάγνωση θυμίζει το βασικό πυρήνα του πρώην Δημάρχου Γιαννιτσών κ.Βαμβίνη που ως γνωστόν υπηρετήθηκε από τον ίδιο αλλά ταυτόχρονα υπηρέτησε άριστα τον πρώην διευθυντή του Δήμου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γνωστών στελεχών έχει ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση και έκφραση και προέρχεται από την παλιά μισθοσυντήρητη αυτοδιοικητική δεξιά. Πλην απειροελαχίστων εξαιρέσεων που συνδέονται κοινωνικά με τον επικεφαλής και ως εκ τούτου συμπεριελήφθησαν στο ψηφοδέλτιο απουσιάζουν τα ηχηρά ονόματα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του πρώην διευθυντή, δεν υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις (νέων κυρίως στο χώρο της αυτοδιοίκησης) όπου θα μπορούσαν εφόσον εκλεγούν, να διαδραματίσουν κάποιο ουσιαστικό ρόλο στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα προκύψει.

Από την άλλη φιγουράρουν πρώην στελέχη του νυν Δημάρχου που μολονότι υπηρέτησαν απόλυτα την πολιτική Στάμκου τώρα θα δέχονται και θα "καταπίνουν" στωικά  τα αντιπολιτευτικά πυρά του νέου τους επικεφαλής καθώς όσα θα λέει θα αφορούν και τους ίδιους…


Χαράλαμπος Αποστολίδης: Φιλοδοξίες για ιστορικό ποσοστό.




Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με μεγάλη κοινωνική αναγνωρισιμότητα ,γνωστός για τη δράση του στην Κομμουνιστική αριστερά φιλοδοξεί να αναδείξει τον συνδυασμό του σε ιστορικά υψηλά ποσοστά. Η νέα επικοινωνιακή τακτική καθώς και ο σταθερός πολιτικός τους λόγος είναι βέβαιο πως θα βρει γόνιμο έδαφος σε ένα Δήμο που βιώνει έντονα την κρίση. Από την άλλη υπάρχει και το "στοίχημα" με την αυτόνομη κίνηση της ΑΝΑΣΑ Πέλλας για το ποιος και κατά πόσο θα πετύχει μεγαλύτερη κοινωνική διείσδυση.  
 

Χ.Κ.

8 σχόλια:

  1. ΠΑΣΟΚ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ...ΚΩΤΣΟ ΒΑΣΙΛΙΑ...ΧΑΧΑΧΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΣΤΕ ΚΛΑΙΩ ...ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ....ΕΒΑΛΑ ΧΘΕΣ ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΕΨΗΝΕ ΓΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τη μύγα ξύγκι παλεύετε να βγάλετε εδώ στο Πέλλα Δώθε. Πλάκα έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβερό άρθρο απεικονίζει την πραγματικότητα στα ψηφοδέλτια του Δήμου Πέλλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΄Οντως πολύ καλό άρθρο... έχεις δίκιο φίλε 2:14μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και αβανταβόρικο , μιά χαρά.Για αυτούς που δεν σκέπτονται και πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι τι να σας πω πολυ αντικειμενικο αρθρο!!Σαν δεν νρεπεστε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αλλά και γι' αυτούς που ξέρουν πολύ καλά και τους πέντε υποψήφιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μισή ντροπή δική μας... η υπόλοιπη δική σου γιατί δε σε βολεύει να βλέπεις κάποιες αλήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή