Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις των νυχιών;



Άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξωτερική μας εμφάνιση είναι τα όμορφα, υγιή και περιποιημένα νύχια.
Εκτός όμως από το αισθητικό μέρος, τα νύχια έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να προστατεύουν τα άκρα των δακτύλων.

Διαταραχές στο χρώμα, στη δομή και στο σχήμα τους αποτελούν σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παθήσεις που μπορούν να παρουσιαστούν να νύχια. Απαντήσεις στο επσιτημονικό άρθρο που ακολουθεί.


Η ψωρίαση των νυχιών εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που έχουν ήδη ψωρίαση στο δέρμα τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να εμφανιστεί πριν από τις δερματικές εκδηλώσεις και ακόμα πιο σπάνια να αποτελεί το μοναδικό σημείο εντόπισης της νόσου.

Επειδή οι βλάβες μοιάζουν με αυτές της ονυχομυκητίασης (μύκητες νυχιών) πολλές φορές οι δύο νόσοι συγχέονται και η διάγνωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στις περιπτώσεις, όπου η ψωρίαση αφορά μόνο τα νύχια χωρίς να έχει επηρεάσει άλλα σημεία του σώματος. Παρόλο που και οι δύο νόσοι προκαλούν παρόμοια εικόνα στα νύχια, η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. 

Ψωρίαση νυχιών.

Τα νύχια των χεριών επηρεάζονται πιο συχνά συγκριτικά με τα πόδια και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εντοπίζεται σε ένα μόνο νύχι.
Μπορεί να εμφανιστούν βαθουλώματα (αυλακώσεις), γραμμές ή μπορεί να υπάρχουν επιφανειακά σκασίματα με αποτέλεσμα το νύχι να ξεφλουδίζει. Το νύχι μπορεί να αλλάξει χρώμα εμφανίζοντας κίτρινες, ροδοκίτρινες και άσπρες περιοχές ή να γίνει και διάφανο.

Παρατηρείται πάχυνση του νυχιού και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί το νύχι να αποκολληθεί από το δάκτυλο. Πολλές φορές συνυπάρχει και παρωνυχία (κόκκινο δέρμα γύρω από τις άκρες των νυχιών, λόγω φλεγμονής).
Η ψωρίαση μπορεί να είναι παρούσα και αλλού, όπως στο δέρμα. Οι άνθρωποι με ψωρίαση νυχιών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν και μύκητες στα νύχια. 

Αντιμετώπισης της ψωρίασης των νυχιών.

Πρέπει να προστατεύετε με γάντια τα νύχια σας όταν κάνετε εργασίες ή όταν έρχεστε σε επαφή με νερό. Ο τραυματισμός τους και η υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Φροντίστε να τα κόβετε μικρά, ώστε να αποφύγετε την αποκόλλησή τους.

Σε ήπιες περιπτώσεις δε χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, καθώς οι δυσχρωμίες και τα βαθουλώματα μπορούν να καλυφθούν με ένα βερνίκι νυχιών.

Τα προσθετικά νύχια πρέπει να αποφεύγονται. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τοπικές κρέμες (παράγωγα βιταμίνης Α, ανάλογα της βιταμίνης D, στεροειδή) ενέσεις στεροειδών, φωτοθεραπεία και βιολογικοί παράγοντες. 

Μύκητες νυχιών.

Συνήθως επηρεάζονται τα νύχια των ποδιών και μπορεί να εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα νύχια. Μπορεί να αρχίσει ως λευκή ή κίτρινη κηλίδα κάτω από την άκρη του νυχιού. Δεδομένου ότι ο μύκητας απλώνεται βαθύτερα μέσα στο νύχι μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στο χρώμα του νυχιού και από λευκό να γίνει κίτρινο ή μαύρο και ταυτόχρονα θαμπό.

Τα νύχια αλλάζουν σχήμα, σπάνε εύκολα, γίνονται παχιά και μαζεύουν από κάτω ένα άσπρο υλικό που συχνά μυρίζει άσχημα. Σε πιο προχωρημένα στάδια το νύχι ανασηκώνεται από τη βάση του και μπορεί να αποκολληθεί από το υγιές δέρμα. Μπορεί να συνυπάρχει μυκητιασική λοίμωξη των ποδιών.  

Αντιμετώπιση των μυκήτων των νυχιών.

Οι μύκητες των νυχιών αντιμετωπίζονται δύσκολα και οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις είναι συχνές. Επιπλέον, η θεραπεία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματά της μπορεί να αργήσουν να φανούν γιατί τα νύχια μεγαλώνουν αργά.

Σε ήπιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τοπικά αντιμυκητιασικά προϊόντα, συνήθως με τη μορφή λάκας, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ο συνδυασμός της τοπικής αγωγής με τη λήψη χαπιών από το στόμα φαίνεται ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα μέτρα υγιεινής για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την πρόληψη της υποτροπής: 

Να διατηρείτε την περιοχή καθαρή και στεγνή

Να έχετε τα νύχια σας κομμένα κοντά  

Να καθαρίζετε με αντισηπτικό τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για την περιποίηση των νυχιών

Μη χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα κάτω από τα νύχια σας για να τα καθαρίσετε

Να φοράτε υποδήματα σε κοινόχρηστους χώρους (γυμναστήρια, πισίνες)

Να φοράτε καθαρές κάλτσες και να αλλάζετε τακτικά τα παπούτσια

Αντικαταστήστε τα παλιά σας παπούτσια.





iatropedia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου