Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας η τιμή εκκίνησης για τους πλειστηριασμούς!



Αλλαγές στους πλειστηριασμούς ακινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, οι οποίες θα προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου. Οπως προκύπτει από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία αλλάζει η τιμή πρώτης προσφοράς στους πλειστηριασμούς ακινήτων. 
Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα προβλέπει τη μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς (εκκίνησης) η οποία θα διαμορφώνεται στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας ή ακόμη και χαμηλότερα. Με
αυτό τον τρόπο τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από το Δημόσιο θα εκπλειστηριάζονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις. Οπως φαίνεται το ελληνικό Δημόσιο αφενός αδιαφορεί εάν χάνουν από τη διαδικασία αυτή οι φορολογούμενοι, αφετέρου, διατηρεί τις υψηλότερες από τις πραγματικές τιμές αντικειμενικές αξίες για τον υπολογισμό των φόρων στην περιουσία και στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Επίσης οι πλειστηριασμοί θα δημοσιοποιούνται σε περισσότερα μέσα ενημέρωσης πλην του εβδομαδιαίου δελτίου πλειστηριασμών, καθώς και σε ιστοσελίδα του ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι η ελάχιστη τιμή στην οποία μπορεί να εκπλειστηριασθεί ένα ακίνητο είναι η αντικειμενική του αξία. Δηλαδή κάποιος δεν μπορεί να«χτυπήσει» ένα ακίνητο κάτω από την αντικειμενική του αξίας, γεγονός που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί τον πλειστηριασμό σε ακύρωση, δεδομένου ότι δεν υποβάλλονται προσφορές εκτός και αν πρόκειται για ακίνητο - φιλέτο.
 
Το νέο σύστημα που θα προωθηθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουλίου προβλέπει:
• Τα προγράμματα πλειστηριασμών θα δημοσιοποιούνται με καταχωρήσεις σε μέσα ενημέρωσης καθώς και στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
• Η τιμή πρώτης προσφοράς θα ανέρχεται στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου.
• Στην περίπτωση που και ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος η τιμή πρώτης προσφοράς θα μειώνεται περαιτέρω δηλαδή κάτω από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου