Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Χωρίς νέα μέτρα, αλλά με δημοσιονομικό κενό 1,9 δισ.



Χωρίς νέα μέτρα, αλλά με δημοσιονομικό κενό που φθάνει στο 1,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, κατατέθηκε χθες το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή που αφορά στην περίοδο 2015 – 2018.
Με το κείμενο η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ενσωματώνουν τις δικές τους προβλέψεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών που είναι αισθητά καλύτερες από εκείνες της τρόικας όπως αποτυπώνονται στην έκθεση της Κομισιόν που
δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Για φέτος το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τον στόχο κατά τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ, όταν η Κομισιόν θεωρεί ότι απλώς θα επιτευχθεί ο στόχος.
Επίσης, για το 2015 το οικονομικό επιτελείο «βλέπει» δημοσιονομικό κενό 911 εκατ. ευρώ αντί 2 δισ. ευρώ που εκτιμά η Κομισιόν και για το 2016 το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι το κενό θα αυξηθεί στα 1,9 δισ. ευρώ αντί 3,8 δισ. ευρώ που προβλέπει η Κομισιόν. Μάλιστα, για το 2017 η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα υπάρχει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 111 εκατ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι θα υπάρχει κενό της τάξης του 1,9 δις ευρώ.
Πέραν αυτών, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο υπάρχει πρόβλεψη και για δραστική αποκλιμάκωση του χρέους έως το 2018, καθώς εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 139,1% του ΑΕΠ. Μάλιστα, πρόκειται για πρόβλεψη πολύ χαμηλότερη από εκείνη της Κομισιόν που εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 146,1% του ΑΕΠ. Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η διαφορά αυτή (περίπου 14 δις ευρώ) δεν είναι τυχαία και θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους που θα ξεκινήσουν από τα τέλη του καλοκαιριού.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης φόρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να υιοθετηθούν είναι και η μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.
Πέραν αυτών, στο Μεσοπρόθεσμο ποσοτικοποιείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία που θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου 2014. Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα πρέπει να εξοικονομηθούν 464 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2014-2017, χωρίς να αποκλείεται η περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Επίσης, τα επικουρικά ταμεία θα απολέσουν και 115,5 εκατ. ευρώ στη διετία 2015 – 2016 εξαιτίας της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων από τους οποίους χρηματοδοτούνται.
Από την άλλη πλευρά, προβλέπεται το σταδιακό ξεπάγωμα των βαθμολογικών ωριμάνσεων από το 2016, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 71,2 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών στους δικαστικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου