Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

«Μπάχαλο» στις υγειονομικές επιτροπές του ΕΟΠΥΥ λόγω διαθεσιμότητας



Σε κατάσταση διάλυσης καταγγέλλεται πως βρίσκονται και οι υγειονομικές επιτροπές του ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της διαθεσιμότητας των γιατρών.
Όπως κατήγγειλαν πολίτες στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», υπάρχουν περιπτώσεις αιτήσεων για αναρρωτικές άδειες από εργατικά ατυχήματα που εκκρεμούν εδώ και έξι μήνες. Μόνο στην Κρήτη, οι αιτήσεις που εκκρεμούν ξεπερνούν τις 2.000, με τους ασφαλισμένους να μην γνωρίζουν πότε θα πάρουν τα χρήματά τους.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή προσέθεσε ότι το πρόβλημα είναι έντονο και στην Κεφαλονιά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, καταγγέλλοντας ότι έγκυες δεν μπορούν να πάρουν άδεια για να γεννήσουν και τραυματίες να περιμένουν την έγκριση της αναρρωτικής τους. Ο κ. Γιακουμάτος έθεσε και το μεγάλο πρόβλημα των επιτροπών ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση αναπηρίας, αναφέροντας μάλιστα την περίπτωση της Χαλκίδας, όπου υπάρχουν υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2010!
«Δεν ξέρω αν οι γιατροί σαμποτάρουν το σύστημα ή υπάρχουν παραλείψεις και κενά από το υπουργείο, ίσως συμβαίνουν και τα δύο. Αυτό που συμβαίνει όμως σίγουρα και στις επιτροπές αναρρωτικών και στα ΚΕΠΑ, είναι εγκληματικό» σημείωσε ο κ. Γιακουμάτος και συνέχισε «παίρνεις τη γιαγιά με το ασθενοφόρο, με κατακλίσεις, με εγκεφαλικό, να την πας στην επιτροπή και λέει η επιτροπή, λείπει ένα χαρτί, πάρτε τη με το ασθενοφόρο (σ.σ ιδιωτικό ασθενοφόρο) πλήρωσε 100 ευρώ πήγαινε-έλα, ο φτωχός ο άφραγκος, για ένα χαρτί». Απευθυνόμενος μάλιστα στον υπουργό Υγείας, ο κ. Γιακουμάτος τόνισε «δεν πάει άλλο, πρέπει να προσέξουμε τα άτομα με αναπηρία. Το ΠΕΔΥ είναι εγκαταλελειμμένο σήμεραhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png, πρέπει κάτι να γίνει άμεσα», ενώ λίγο νωρίτερα είχε πει χαρακτηριστικά για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ότι «ο Άδωνις έχει νόθο παιδί το ΠΕΔΥ».
Ο κ. Γεωργιάδης παρενέβη τηλεφωνικά στην εκπομπή, για να πει ότι οι μεν υγειονομικές επιτροπές του ΕΟΠΥΥ έχουν επανασυσταθεί σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες και βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, τα δε ΚΕΠΑ είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου, αμφισβητώντας στην ουσία τις καταγγελίες των πολιτών από τις οποίες αναδύεται εικόνα διάλυσης. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι λόγω διαθεσιμότητας υπήρξε καθυστέρηση στη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών και χαρακτήρισε την αναστάτωση που δημιουργήθηκε «φυσιολογική». Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Η αντίδραση των ασφαλισμένων της Κρήτης, πάντως, πληροφορούμενοι πως οι πρώτες αιτήσεις για πληρωμές που εγκρίθηκαν χθες, μετά από πολλούς μήνες αναμονής, ήταν μόλις 60 σε σύνολο που υπερβαίνει τις 2.000, ήταν η εξής: «Μετά την ταλαιπωρία, δίχως τέλος, η ...κοροϊδία». Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με το crete2day.gr, αντιστοιχεί στο 3% των εκκρεμών αιτήσεων.
Μέχρι να «ομαλοποιηθεί» -όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης- η κατάσταση, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται, τη στιγμή που αποδεικνύεται πως η διαθεσιμότητα εξυπηρετούσε μνημονιακούς στόχους και επέτεινε την κατάσταση διάλυσης στη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου