Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Νέα αεροπορική τραγωδία: συνετρίβη στο Μάλι αλγερινό αεροσκάφος με 116 επιβαίνοντες

Στο Μάλι συνετρίβη το αεροσκάφος της εταιρείας Air Algerie που μετέφερε 116 ανθρώπους, το οποίο αγνοείτο από τα ξημερώματα της Πέμπτης, όπως επιβεβαίωσε η αεροπορική εταιρεία.


Σύμφωνα με την Air Algerie, συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν στην περιοχή Τιλεμσί στο Μάλι, περίπου 40 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Γκάο.

Αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αλγερίας είχε ανακοινώσει το απόγευμα της Πέμπτης ότι το αεροσκάφος συνετρίβη.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι συνετρίβη», είπε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για τον τόπο ή τα αίτια της συντριβής.

Αγνωστο παραμένει, επίσης, αν υπάρχουν ή όχι επιζώντες.

Η Air Algerie είχε ανακοινώσει το μεσημέρι της Πέμπτης ότι έχασε την επαφή με αεροσκάφος της 50 λεπτά μετά την απογείωσή του, τα ξημερώματα, από το αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο. Το αεροπλάνο κατευθυνόταν στο Αλγέρι.

Οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος τύπου McDonnell Douglas MD-83 ήταν 116: 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, σύμφωνα με αλγερινό αξιωματούχο.

Το αεροσκάφος «πιθανότατα συνετρίβη», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

«Παρά τις εντατικές έρευνες, μέχρι αυτήν την ώρα που σας μιλάω δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος του αεροσκάφους. Πιθανότατα συνετρίβη. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε αυτήν τη φάση σε μια μεγάλης έκτασης ζώνη γύρω από την περιοχή του Γκάο, στο έδαφος του Μάλι», είπε ο Φαμπιούς.

Οπως είπε, γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage συμμετέχουν στις έρευνες, προσπαθώντας να εντοπίσουν το αεροπλάνο στην περιοχή όπου εικάζεται ότι κατέπεσε. Στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν τόσο η αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι όσο και οι γαλλικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη χώρα.

Ο ταξίαρχος Κόκο Εσιέν, διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί που εδρεύει στο Τιμπουκτού, είπε ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί πιθανότατα ανάμεσα στις πόλεις Γκάο και Τεσαλίτ. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Μαλί ωστόσο δεν επιβεβαιώνει αυτήν την πληροφορία.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες επικρατούσε κακοκαιρία, γεγονός που ενδέχεται να συνέβαλε στην πτώση του αεροσκάφους.

Ο ιστότοπος Maliactu, επικαλούμενος μια μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή, έγραψε ότι το MD83 ίσως να καταρρίφθηκε κατά λάθος από τους αντάρτες του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζάουαντ (MNLA) που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία του βόρειου Μαλί. Γάλλοι αναλυτές όμως απέρριψαν την υπόθεση αυτή.

Οι επιβάτες

Εκπρόσωπος της Air Algerie στη Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κατάλογος των επιβατών περιελάμβανε 50 Γάλλους, 24 υπηκόους της Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζους, τέσσερις Αλγερινούς, δύο υπηκόους του Λουξεμβούργου, έναν Βέλγο, έναν Ελβετό, έναν Νιγηριανό, ένας Καμερουνέζο, έναν Ουκρανό και έναν Ρουμάνο. Επίσης, στο αεροσκάφος επέβαιναν έξι μέλη του πληρώματος, όλοι τους Ισπανοί.

Διαφορετική λίστα επιβατών έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο. Σύμφωνα με αυτόν, στο αεροπλάνο επέβαιναν 51 Γάλλοι, 27 υπήκοοι Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, έξι Αλγερινοί, πέντε Καναδοί, τέσσερις Γερμανοί, δύο υπήκοοι του Λουξεμβούργου, έναν Ελβετός, ένας Βέλγος, ένας Αιγύπτιος, ένας Ουκρανός, ένας Νιγηριανός, ένας Καμερουνέζος και ένας υπήκοος του Μάλι.

Η πτήση AH5017 είχε προορισμό το Αλγέρι και το αεροσκάφος ανήκει στην ιδιωτική ισπανική εταιρεία Swiftair, με χειριστή ωστόσο την αλγερινή εταιρεία.

Η πτήση εξαφανίστηκε αρκετές ώρες προτού γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία.

Οπως δήλωσε γάλλος αξιωματούχος στο Associated Press, το αεροσκάφος θα περνούσε πάνω από το Μάλι, όπου σημειώνονται συγκρούσεις, όμως οι αντάρτες εκεί δεν διαθέτουν οπλισμό που θα μπορούσε να το ρίξει.

Σύμφωνα με την Swiftair, το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 3.17 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) και έπρεπε να είχε προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 7.10 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο Ζαν Μπερτέν Ουεντράγκο δήλωσε πως η πτήση της Air Algerie που κατευθυνόταν από την Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία στη 01:38 (ώρα Γκρίνουιτς, 04:38 ώρα Ελλάδας) εξαιτίας καταιγίδας στην περιοχή.

Η Air Algerie ανακοίνωσε πως έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Η τελευταία επαφή πραγματοποιήθηκε στις 01.55 τοπική ώρα και ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν πάνω από την πόλη Γκάο του Μάλι.

Στο μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι και οι γάλλοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί προσπαθούν να εντοπίσουν το αεροπλάνο.

Πηγή στην αποστολή του ΟΗΕ είπε πως δεν έχει ακόμη τις συντεταγμένες της πτήσης ή της θέσης του αεροπλάνου  τη στιγμή που εξαφανίστηκε.

Το αεροπλάνο ήταν ναυλωμένο από την ισπανική εταιρεία Swiftair και από το ισπανικό συνδικάτο πιλότων επιβατικών αεροπλάνων Sepla έγινε γνωστό πως τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν όλα Ισπανοί.

«Το αεροπλάνο εξαφανίσθηκε στην Γκάο, 500 χλμ. από τα αλγερινά σύνορα. Εχουμε θύματα πολλών εθνικοτήτων», δήλωσε στο ραδιόφωνο ο αλγερινός πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκι Σελάλ.

Η εξαφάνιση του αεροσκάφους είναι η δεύτερη αεροπορική τραγωδία για την Αλγερία από τις αρχές του έτους. Τον Φεβρουάριο, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό Hercules C-130 συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ επικρατούσε κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 77 άνθρωποι.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου