Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Οι 133 φορείς των ΟΤΑ που δεν έχουν ακόμη απογραφεί



Τις 133 δημοτικές εταιρείες και αναπτυξιακές εταιρείες που δεν έχουν ακόμη απογραφεί κοινοποίησε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 16 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που αναμένεται να απογραφούν τις ερχόμενες ημέρες, 51 Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις και 66 λοιπές δημοτικές επιχειρήσεις.
Τη λίστα με τα 133 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δεν έχουν ακόμα απογραφεί στην ενιαία αρχή πληρωμών παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Αργυρής Ντινόπουλος.

Οι Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις αρνούνται να απογραφούν, με το επιχείρημα ότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζουν και επιβιώνουν από προγράμματα της ΕΕ, με βάση τα οποία και διαμορφώνονται οι αμοιβές των απασχολουμένων.


Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αίτημα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για ένταξή τους στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, διότι οι δήμοι κατέχουν άνω του 50% των μετοχών στις εταιρείες αυτές. Αυτό θα έχει ενδεχομένως συνέπειες στις αμοιβές των απασχολουμένων, καθώς η ένταξη στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης είθισται να ακολουθείται από ένταξη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και στελέχωσης δομών που επιδιώκει να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών έως το τέλος του χρόνου, είναι απαραίτητο να γίνει πλήρης καταγραφή των εποπτευόμενων από τους ΟΤΑ φορέων.

Όπως σημείωσε, σήμερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, η αξιολόγηση κάθε μονάδας ξεχωριστά είναι απαραίτητη, προκειμένου να γίνει στη συνέχεια σοβαρή δουλειά στελέχωσης- με δεδομένο, μάλιστα, ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, οπότε σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό, φθάσαμε να έχουμε δομές με έναν μόνο απασχολούμενο, έναν διευθυντή ή έχουν καταργηθεί απαραίτητες υπηρεσίες λόγω κενών οργανικών θέσεων.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου