Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΒΑΚΤΗΡΙΟΦΑΓΟΣ ΙΟΣ ζει στο 50% των ανθρώπων



Ένας ιός που εδώ και χρόνια διαφεύγει την προσοχή των ερευνητών είναι πολύ πιθανό να ζει μέσα στο ανθρώπινο έντερο, αλλά όχι σε όλους τους ανθρώπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας ιός που εδώ και χρόνια διαφεύγει την προσοχή τους, αλλά ο ρόλος του συγκεκριμένου ιού είναι να επιτίθεται στα δισεκατομμύρια δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια που ζουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο ιός, ονομάζεται crAssphage, και ανήκει στην ομάδα των βακτηριοφάγων ιών, οι οποίοι παρασιτούν σε βακτήρια

Όλα ξεκίνησαν όταν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο εντόπισαν τμήματα άγνωστων γενετικών αλληλουχιών σε δείγματα κοπράνων 12 ατόμων. Οι ίδιες αλληλουχίες βρέθηκαν αργότερα σε δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων με γενετικές αλληλουχίες από δείγματα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Νότιο Κορέα. Οι ερευνητές επανέλαβαν τις αναλύσεις σε εκατοντάδες δείγματα, και επιβεβαίωσαν ότι ο ιός υπήρχε περίπου στο 50% αυτών. Όπως υποστηρίζουν οι αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Nature communications, τo γονιδίωμά του νέου ιού είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τον ιό HIV. Μάλιστα, ο ιός δεν έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα, και αναγνωρίστηκε από το γενετικό υλικό του.
«Δεν είναι ασυνήθιστο να αναζητά κανείς και να ανακαλύψει έναν νέο ιό. Είναι όμως ασυνήθιστο να βρει έναν ιό που υπάρχει σε τόσους ανθρώπους. Είναι περίεργο το γεγονός ότι μας ξέφευγε για τόσο καιρό»,  λέει ο  Robert Edwards, ερευνητής από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. Προς το παρόν το μόνο που γνωρίζουν οι ειδικοί για τον ιό είναι ότι μολύνει πολλά από τα βακτήρια του παχέος εντέρου και κυρίως τα Bacteroidetes που σύμφωνα με παλιότερες μελέτες συνδέονται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να απομονώσουν τον ιό και να μάθουν ποιο ρόλο παίζει στην παχυσαρκία.
news.makedonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου