Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.Εσωσαν 991 ανθρώπους!



Δέκα χρόνια ζωής έκλεισε φέτος η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχοντας πλέον να επιδείξει πλούσιο και σημαντικό έργο στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας δίνει συγχαρητήρια στους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.Ενδεικτικά, από το 2004 μέχρι και σήμερα οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν αποτρέψει 991 απόπειρες αυτοκτονιών που εκδηλώθηκαν από ανήλικους και ενήλικους στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, έχουν εξιχνιαστεί περισσότερες από 980 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, εκ
των οποίων αρκετές αφορούσαν σκληρό πορνογραφικό υλικό με εμπλοκή διεθνών κυκλωμάτων.
Χθες αποκαλύφθηκε και η «στρατολόγηση» ενός 16χρονου χάκερ από την υπηρεσία. Ο ανήλικος είχε συλληφθεί πριν από δύο χρόνια και ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός του έδωσε την επιλογή της κοινωνικής επανένταξης. Αντί να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα, δόθηκε στον ανήλικο χάκερ η δυνατότητα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Αστυνομία. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο χάκερ που συνελήφθησαν πρόσφατα για τη δημιουργία του κακόβουλου λογισμικού με την κωδική ονομασία «Lecpetex», ενδέχεται να προσφέρουν σύντομα τις υπηρεσίες τους στην υπηρεσία.
Με αφορμή αυτή τη διεθνή επιτυχία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να συγχαρεί προσωπικά τον προϊστάμενό της ταξίαρχο Μ. Σφακιανάκη, αλλά και τους υπηρετούντες αστυνομικούς.
Ο υπουργός Β. Κικίλιας αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο της υπηρεσίας και μιλώντας στους αστυνομικούς δήλωσε: «Θέλω να γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση και η κοινωνία στηρίζουν το έργο και την προσφορά της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς η λειτουργία και η αποτελεσματικότητά της αποτελεί πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο». Παράλληλα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στην κοινωνία, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση του Facebook, στην οποία εκφράζονται ευχαριστίες για τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα συνελήφθησαν δύο άτομα που είχαν φτιάξει το κακόβουλο λογισμικό, «εισβάλλοντας» σε περισσότερους από 250.000 υπολογιστές μέσω του Facebook, «αναγκάζοντας» ακόμα και τον κολοσσό τεχνολογίας να τους «βγάλει το καπέλο». Για να αντιμετωπίσει το Facebook τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούσε στα υπολογιστικά του συστήματα ο συγκεκριμένος ιός των Ελλήνων χάκερ, κατέφυγε σε ειδικούς μηχανισμούς ασφαλείας, ενώ επηρεάστηκε και η λειτουργία της σελίδας. Oμως, οι χάκερ κατάφεραν να υπερκεράσουν ακόμα και αυτούς τους εξελιγμένους μηχανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου