Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Επέστρεψε η Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο

Μετά από δημόσια έκκληση για συγκέντρωση πόρων, που συγκέντρωσε το ποσό που χρειαζόταν για περίπου δέκα μήνες το άγαλμα υποβλήθηκε σε συντήρηση, και τώρα επιστρέφει στο Μουσείο.


Oλοκληρώνονται αυτές τις μέρες οι τελικές εργασίες που γίνονται από τους συντηρητές του μουσείου του Λούβρου πάνω στη Νίκη της Σαμοθράκης, η οποία βρίσκεται ήδη στην περίοπτη θέση, στο γνωστό κεφαλόσκαλο, στην δυτική πτέρυγα του Λούβρου.

Το κορμί της θα σταθεί αγέρωχο μπροστά σε εκατομμύρια επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο που στέκονται με δέος μπροστά της. Άλλαξε χρώμα το άγαλμα καθώς αφαιρέθηκε το κιτρινισμένο από το χρόνο βερνίκι που υπήρχε επάνω του και δυστυχώς διαπιστώθηκαν φθορές από τους Γάλλους που το μετέφεραν στη Γαλλία.

Αντικαταστάσεις στη βάση, αλλά και μελέτη της χρονολογίας του (άγνωστη ακόμα) καθώς και ανακάλυψη από υπολείμματα τα οποία φανερώνουν την απόχρωση αιγυπτιακού μπλε στην ενδυμασία του αγάλματος.

Οι συντηρητές ήταν αδύνατον να μετακινούσαν το σύμπλεγμα του αγάλματος που έχει ύψος πέντε μέτρα και ζυγίζει αρκετούς τόνους, αλλά λόγω βάρους δεν μπορούσαν να το μεταφέρουν εκτός Μουσείου, για αυτό και μια παρακείμενη αίθουσα έγινε δωμάτιο συντήρησης κλειστό στο κοινό, όπου και οι συντηρητές ολοκλήρωσαν τις εργασίες.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου