Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Κουδούνι και για το «κοινωνικό σχολείο»

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του νέου σχολικού έτους, θα ξεκινήσει και το «κοινωνικό σχολείο», μια νέα δέσμη δράσεων του υπουργείου Παιδείας που θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία της χώρας.


Σε σημερινή ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Παιδείας με τους συναρμόδιους φορείς, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε τους άξονες των δράσεων που θα γίνουν στα σχολεία, που είναι η καταπολέμηση του χουλιγκανισμού στα σχολεία, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους διά μέσου της άθλησης και της διατροφής, η καταπολέμηση του εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, του ρατσισμού, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η πρόληψη για τις μολυσματικές ασθένειες, η ανάπτυξη του προγράμματος ΕΥΖΗΝ στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, η λειτουργία του προγράμματος Kids Athletics του ΣΕΓΑΣ σε όλα τα σχολεία της χώρας και η εισαγωγή των εννοιών του Ολυμπισμού και των Εικαστικών στην εκπαίδευση.

Στην σύσκεψη που έγινε συμμετείχαν εκτός από τον κ.Λοβέρδο, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Κουκοδήμος, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, ο υπεύθυνος Υγείας και Παιδείας του γραφείου του Πρωθυπουργού, Χριστόδουλος Στεφανάδης, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Τζένη Κρεμαστινού, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής και ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, Κώστας Παναγόπουλος.

Η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργείων και των φορέων και στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στα θέματα του ρατσισμού, της διατροφής, της σωματικής άσκησης, της πρόληψης νοσημάτων, της σχολικής βίας, της σεξουαλικής αγωγής και των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, του εθισμού στα ναρκωτικά, του Ιντερνετ και των πρώτων βοηθειών.

Όπως είπε σχετικά ο κ. Βορίδης σε σημερινή του παρέμβαση: «Οι απόψεις μας συμπίπτουν. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα είναι το βασικό εργαλείο μας σε αυτές τις δράσεις. Θα κάνουμε ότι μπορούμε και θα το κάνουμε γρήγορα».

Στην συνάντηση ανακοινώθηκε ακόμη η πιλοτική λειτουργία δύο αθλητικών σχολείων, η θεσμοθέτηση της ημέρας σχολικού αθλητισμού και η έναρξη της διαδικασίας χαρτογράφησης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στα σχολεία, προκειμένου να αξιοποιούνται στο γενικότερο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Από την πλευρά του κ. Ανδριανός υπογράμμισε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα συνδράμει στην λειτουργία του «κοινωνικού σχολείου» με παρεμβατικές δράσεις ανάπτυξης του αθλητισμού και καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, όπου χρειαστεί σύμφωνα με τις μετρήσεις των σχετικών προγραμμάτων.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη να εξεταστεί η ενεργοποίηση της επιμόρφωσης των οικογενειών σχετικά με την σεξουαλική αγωγή και τις μολυσματικές ασθένειες μέσα από τα προγράμματα των σχολών γονέων του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., με τα επιστημονικά εγχειρίδια που έχει ήδη προμηθευθεί το υπουργείο Παιδείας από το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Τέλος παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του πανεπιστημίου του Georgetown, «Ολυμπισμός για την Ανθρωπότητα», από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου, Αλέξη Λύρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου