Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Τρόικα: Επτά μέρες - Επτά αγκάθια



Ο βασικός σκοπός της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα από σήμερα και για μια εβδομάδα δεν είναι ούτε να διαπραγματευτεί, ούτε να επικρίνει, ούτε να δημιουργήσει εντυπώσεις και να πιέσει για milestones και προαπαιτούμενα. Οι τροϊκανοί και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι έκριναν δύο πράγματα.
Πρώτον, ο καιρός που έχει περάσει από τον Απρίλιο είναι αρκετός και κάποιος πρέπει να πιάσει το νήμα του ελέγχου πριν αυτό χαθεί και δεύτερον, μετά από έναν σαρωτικό
ανασχηματισμό, είναι απολύτως απαραίτητο οι επικεφαλής και οι συνεργάτες του να γνωρίσουν το νέο υπουργικό σχήμα με το οποίο θα έχουν να κάνουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ως το καλοκαίρι του 2016.

Αυτή ακριβώς είναι και η υπόθεση εργασίας στις Βρυξέλλες, καθώς οι εταίροι και οι θεσμοί έχουν πάρει τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών πως η χώρα έχει αντιληφθεί απολύτως τη σοβαρότητα της κατάστασης, λίγα μέτρα πριν από το τέλος της παρούσας φάσης του προγράμματος, έχει την πολιτική βούληση να μεταρρυθμίσει τη χώρα, όχι γιατί το λέει η τρόικα, αλλά γιατί αυτή είναι η πραγματική ανάγκη της οικονομίας και σκοπεύει να επισπεύσει όλες εκείνες τις δράσεις που θα ενισχύσουν μέσο - μακροπρόθεσμα το ΑΕΠ και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Αυτή είναι η θεωρία και ως εκ τούτου η τρόικα επιθυμεί να δει πια είναι η αντιστοιχία με την πράξη. Ως εκ τούτου θα εξετάσει την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών από την μία και την εκτέλεση των διαρθρωτικών δράσεων πέρα από τα προαπαιτούμενα από την άλλη. Οι 7 βασικές ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν, αλλά ουδεμία θα κλείσει πριν από το τέλος του ελέγχου το φθινόπωρο είναι οι ακόλουθες:

- ο προσδιορισμός και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 2 δισ. για το 2015 με επέκταση της ισχύος των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων του 2014 και τη σωρευτική επίπτωση άλλων περικοπών σε δαπάνες του δημοσίου,

- την εξέταση των υπερβάσεων στις δαπάνες του συστήματος υγείας,

- την εξέταση της αποδοτικότητας του συστήματος συλλογής του ΦΠΑ και των δασμών, αλλά και την γενική εύρυθμη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης,

- το άνοιγμα του δρόμου για την εξέταση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων,

- την δεύτερη φάση ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων,

- τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και την απόδοση του νόμου για τις απολύσεις και τέλος

- την επικαιροποίηση της λίστας των προβληματικών εταιριών του δημοσίου και την εξεύρεση φόρμουλας για την εξυγίανση ή το κλείσιμό τους.

Η τρόικα θα επιστήσει την προσοχή και στο θέμα των τραπεζών και της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, αλλά και το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Οι ελεγκτές θα έχουν μπροστά τους μια λίστα από τον 4ο έλεγχο με ανοιχτά θέματα που αγγίζουν τις 30 σελίδες. Θα τσεκάρουν ότι μπορούν από το check- list και θα ζητήσουν από τις αρχές να ανοίξουν και να προετοιμάσουν όσα το δυνατόν περισσότερα θέματα για τον Σεπτέμβρη. Μετά θα αποχωρήσουν.

Ως γνωστόν, ανασχηματισμός δεν έγινε μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην τρόικα. Ο νέος επικεφαλής, Ντέκλαν Κοστέλο είναι τελείως ξεκούραστος και σκοπεύει να ξεπεράσει τα ρεκόρ του Ματίας Μορς που προήχθη σε σύμβουλο της γενικής διεύθυνσης της DGECFIN.

Ο τελευταίος όμως ξέρει καλά την ελληνική κατάσταση καθώς για ένα μικρό διάστημα το 2010 ακολουθούσε στην Αθήνα τον εξαιρετικό Σερβάας Ντερόουζε, σήμερα αναπληρωτή γενικό διευθυντή της DGECFIN και βασικό τεχνοκράτη της Κομισιόν στο EWG και το eurogroup.

Ελλείψει πλήρως λειτουργικού επιτρόπου, η θέση του κ. Ντερόουζε εξάλλου έχει αναβαθμιστεί στα Συμβούλια, παρά τις προσπάθειες παλαιότερων ελληνικών κυβερνήσεων να τον υπονομεύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου