Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Η «βιταμίνη του ήλιου» αυξάνει την επιβίωση από καρκίνο του εντέρου

Οι επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να μειώνουν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Στη μελέτη συμμετείχαν 1.598 πάσχοντες από αρχόμενο έως προχωρημένο (αλλά όχι μεταστατικό) καρκίνο στο κόλον και το ορθό έντερο (σ.σ. έτσι λέγεται επιστημονικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου), οι οποίοι χειρουργήθηκαν γι’ αυτόν και επίσης υποβλήθηκαν σε μέτρηση της βιταμίνης D.

Αναλόγως με το στάδιο του καρκίνου, οι εθελοντές υποβλήθηκαν και σε όλες τις άλλες κατάλληλες θεραπείες (π.χ. χημειοθεραπεία κ.τ.λ.).

Απ’ όσους είχαν τα υψηλότερα επίπεδά της στο αίμα, τα τρία τέταρτα ζούσαν ακόμα πέντε χρόνια αργότερα, ενώ απ’ όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα λιγότεροι από δύο στους τρεις ήσαν ακόμα εν ζωή.

Συνολικά, η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν κατά 32% μικρότερη στους εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, ενώ η θνησιμότητα από κάθε αιτία ήταν μειωμένη κατά 30%.

Το όφελος ήταν ιδιαιτέρως μεγάλο για τους πάσχοντες από καρκίνο σταδίου 2, κατά το οποίο ο όγκος είναι μεν αρκετά μεγάλος και έχει εισδύσει στο τοίχωμα του παχέος εντέρου, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί έξω από αυτό.

«Τα ευρήματά μας είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά είναι πρόωρο να προτείνουμε στους ασθενείς να παίρνουν συμπληρώματα της βιταμίνης», έσπευσε να επισημάνει ο επιβλέπων ερευνητής δρ Μάλκολμ Ντάνλοπ, καθηγητής Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να εξακριβώσουμε εάν μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση η λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων», πρόσθεσε.

Η βιταμίνη D, που είναι γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου επειδή παράγεται από τον οργανισμό όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, υπάρχει εκ φύσεως στα ιχθυέλαια και στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα.

Τα υψηλά επίπεδά της παίζουν καθοριστικό ρόλο για την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά ενδέχεται να προστατεύουν και από πλήθος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας» (JCO).

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου