Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ο κίνδυνος που κρύβει για την υγεία το ψήσιμο στα κάρβουνα



Το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά και σίγουρα θα βρεθείτε κάποιο βράδυ σε μπάρμπεκιου με φίλους.
Σε γενικές γραμμές, το ψήσιμο είναι ένας πολύ υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, διότι περιέχει λιγοστό πρόσθετο λίπος και επιτρέπει στο κρέας να «στεγνώνει» από το δικό του.
Ωστόσο, το ψήσιμο στα κάρβουνα μπορεί να κρύβει και σοβαρούς κινδύνους.
Συγκεκριμένα, εάν το παραψήσουμε ή το ψήσουμε σε δυνατή φωτιά, αφήνοντάς το πολλή ώρα
ακίνητο, μπορεί να σχηματισθούν στην επιφάνειά του ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs). Πρόκειται για δύο είδη χημικών ουσιών, η συστηματική έκθεση στις οποίες έχει συσχετισθεί με ορισμένες μορφές καρκίνου.
Δείτε ποιες είναι οι οδηγίες του Αμερικανικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (AICR), προκειμένου να είστε προστατευμένοι.
Μαρινάρετε το κρέας για τουλάχιστον μία ώρα
Φροντίστε η μαρινάδα να περιέχει άφθονα καρυκεύματα και όξινα συστατικά. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, το πικάντικο μαρινάρισμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ετεροκυκλικών αμινών σε ποσοστό έως 80%.
Γυρίζετε συνεχώς το κρέας
Ειδικοί από το Εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται κατά 85%ο σχηματισμός των αμινών.
Αφαιρέστε τα ορατά λίπη
Έτσι θα γλιτώσετε από τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς που «καρβουνιάζουν» το κρέας και συμβάλλουν στο σχηματισμό επικίνδυνων αμινών.
Ψήνετε το κρέας σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη φωτιά
Με τον τρόπο αυτό θα είναι λιγότερο πιθανό να καεί το κρέας. Έτσι μειώνονται και οι ποσότητες των ετεροκυκλικών αμινών και των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων που φτάνουν στο πιάτο μας.
Μην ψήνετε μόνο κόκκινο κρέας
Τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα ψάρια, τα πουλερικά, ακόμα και τα φρούτα, είναι πολύ λιγότερο ευάλωτα στις επιδράσεις των υψηλών θερμοκρασιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου