Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Δεν τα βρίσκουν κυβέρνηση και τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια!



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις κυβέρνησης – τραπεζιτών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, που πλέον έχουν φτάσει τα 77 δις ευρώ, πάνω δηλαδή από το 40% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ το σύνολο των δανείων είναι σχεδόν 215 δις ευρώ!
Αυτές τις ημέρες, με αλλεπάλληλες συσκέψεις τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδας συζητούν για τον «κώδικα δεοντολογίας» των επισφαλών δανείων, δηλαδή για τον τρόπο με τον οποίο θα τα
διαχειριστούν από το φθινόπωρο.
Μάλιστα παρατηρείται μια βιασύνη που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ..ανεξήγητη! Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποιεί για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση και τις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτά δηλαδή που δεν πληρώνονται για πάνω από 90 μέρες, χτυπώντας το «καμπανάκι» του κινδύνου, λέγοντας ότι κάτι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα.
Ο «οδικός χάρτης»
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ένα «ξεσκαρτάρισμα» των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες και σε αυτές που έχουν τόσα δάνεια που νομοτελειακά βρίσκονται υπό κατάρρευση και δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν.
Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης αναφέρει ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρχει λίστα με τις επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν βιώσιμες και έχουν δάνεια σε τράπεζες. Αυτές οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να δανειοδοτούνται όταν το τραπεζικό σύστημα μπορέσει φυσικά, να ανοίξει εκ νέου την κάνουλα των δανείων.
Η λογική της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας κινείται στην τακτική του ότι όσες επιχειρήσεις έχουν δάνεια που δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν, θα πρέπει να βάλουν λουκέτο.
Για να αποφύγουν το κλείσιμο, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων θα πρέπει:
1.       Να πάνε στην τράπεζα και να κάνουν έναν διακανονισμό με τον οποίο το δάνειό τους δεν θα είναι πλέον «κόκκινο» (δηλαδή να πληρώνουν κάτι, άρα η ΕΚΤ θα βρει ένα δάνειο που εξυπηρετείται κάπως και δεν δημιουργεί «τρύπα» στις τράπεζες)
2.       Να βρουν στρατηγικό επενδυτή που να βάλει χρήματα για να σώσει την εταιρία. Όλοι γνωρίζουν ωστόσο, ότι κανένας επενδυτής δεν θα βάλει χρήματα σε μια εταιρία με τεράστια δάνεια, πεσμένο τζίρο και γενικά να βρίσκεται υπό κατάρρευση.
3.       Τρίτη επιλογή των επιχειρήσεων, είναι να συγχωνευθούν με άλλες εταιρίες του ίδιου κλάδου.  
Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια πλησιάζουν αυτή την ώρα σχεδόν τα 50 δις ευρώ από τα 77 δις του συνόλου των επισφαλών δανείων.
Γιατί βιάζονται;
Αυτά ακριβώς θέλει να εξαφανίσει η κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να μην αναγκαστούν μετά τα τεστ αντοχή της ΕΚΤ στο τέλος του έτους, να τρέξουν να καλύψουν νέες τρύπες. Κι αυτό γιατί όταν η ΕΚΤ βγάλει το τελικό «κοστούμι» για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα πρέπει να βγουν μαζικά στις διεθνείς αγορές και να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Διαγραφή ή κούρεμα επιχειρηματικών δανείων;
Μια σκέψη είναι η διαγραφή των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων. Με αυτό τον τρόπο θα φύγουν πάνω από τις τράπεζες δάνεια τα οποία δεν πληρώνονταν καν και θα γίνει ένα γερό «ξεσκαρτάρισμα» στο δανειακό χαρτοφυλάκιο.Η πρακτική αυτή όμως, φέρεται να βρίσκει αντίθετες τις διοικήσεις των τραπεζών. Ο λόγος απλός: θα δημιουργήσει άμεσα μεγάλες «τρύπες» που και πάλι θα πρέπει να καλυφθούν με κάποιο τρόπο.
Γι’ αυτό τον λόγο προωθείται το σενάριο του κουρέματος των επιχειρηματικών δανείων. Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι αντί να χάσουν ολόκληρο το ποσό που τους χρωστά μια επιχείρηση, θα ήταν καλύτερο να τους κουρέψουν ένα σημαντικό ποσό της τάξεως του 40% ή 50% ή και ακόμα περισσότερο υπό προϋποθέσεις.
Που αντιδρούν οι τραπεζίτες
Το οικονομικό επιτελείο πιέζει για έναν «οδικό χάρτη» που θα λειτουργήσει στο σύνολο των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, οι τραπεζίτες θέλουν να εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά, στη λογική ότι κάθε δάνειο είναι και μια άλλη ..ιστορία! Αυτή η διαδικασία ωστόσο, είναι μάλλον χρονοβόρα και μπορεί να κρατήσει για μήνες ολόκληρους, πολύ μετά δηλαδή από το τέλος του έτους και τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ.
Γι’ αυτό το λόγο στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει το σενάριο της συμβιβαστικής προσωρινής λύσης, που αναφέρει ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή χωρίς οι τράπεζες να χάσουν λεφτά από δάνεια, αλλά και να μην τους βρει η ΕΚΤ νέες τρύπες και χρειαστούν νέα κεφάλαια! 
Τα «κοράκια»
Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στο Newsbomb, τα λεγόμενα και ως «κοράκια» funds, κάνουν τακτικές επισκέψεις στην Αθήνα και συναντώνται με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Στόχος τους είναι να αγοράσουν – κυρίως επιχειρηματικά – δάνεια, στο 15% ή το 20% της αξίας τους.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία, όμως κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει από Σεπτέμβριο, όταν οι τράπεζες θα αναγκαστούν να «ξεφορτώσουν» υπό τη σκιά των τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Μια πρόταση των «κορακιών» για μαζικές αγορές κόκκινων δανείων που θα βάλει ζεστό χρήμα στα ταμεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μάλλον ακούγεται δελεαστικό για τις διοικήσεις των τραπεζών.
Τα δάνεια των νοικοκυριών
Τα δάνεια των νοικοκυριών έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα, καθώς ναι μεν εκτός από οικονομικό θέμα, λαμβάνει μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις, ωστόσο οι τραπεζίτες το βλέπουν πιο ..τεχνοκρατικά.
Από τα 77 δις ευρώ που φτάνουν σήμερα τα κόκκινα δάνεια, τα 25 δις είναι στεγαστικά και τα 10 δις ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.
Ποσά δηλαδή μικρότερα σε σχέση με τα επιχειρηματικά, που δεν μπορούν από μόνα τους να σώσουν την κατάσταση στα οικονομικά των τραπεζών.
Εδώ η λύση θα έρθει ..με το νέο έτος, όταν θα έρθει στη ζωή μας ο θεσμός του «συνεργαζόμενου δανειολήπτη» και το μέτρο των κατώτατων ορίων διαβίωσης.
Με άλλα λόγια, η τράπεζα θα ορίζει ένα ποσό με το οποίο θα θεωρεί ότι μπορεί να ζήσει ο κάθε πολίτης που έχει δάνειο και θα πρέπει να ζει με αυτά. Τα υπόλοιπα χρήματα που βγάζει θα πρέπει να τα δίνει στην τράπεζα για το δάνειό του. Το ιρλανδικό μοντέλο, στο οποίο «πατά» η ρύθμιση για τα νοικοκυριά, προβλέπει ακόμα και ανταλλαγή ..κατοικίας! Αν κάποιος ζει π.χ. σε ένα σπίτι 120 τ.μ. και έχει δάνειο, η τράπεζα μπορεί να του προτείνει αλλαγή κατοικίας σε ένα μικρότερο σπίτι 70 τ.μ., με χαμηλότερα μηνιαία έξοδα!
«Κοκκινίζουν» τα ..πρώην «κόκκινα» δάνεια!
Πονοκέφαλο αποτελεί η ρύθμιση δανείων που έχει ήδη γίνει, κάνοντάς τα μερικώς ενήμερα, δηλαδή ο κόσμος πληρώνει έστω και κάτι.
Το πρόβλημα είναι ότι τα δάνεια που ήταν κόκκινα και στη συνέχεια μπήκαν σε ρύθμιση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, άρχισαν και πάλι να μην πληρώνονται!
Το 25% των δανείων έχει ρυθμιστεί, δηλαδή 1 στα 4 δάνεια. Τα μισά αυτά τα ρυθμισμένα, όμως αρχίζουν και «σκάνε», αφού οι δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν την ελάχιστη δόση!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου