Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ερώτηση ΚΚΕ για το «Βακτήριο της Ακτινιδιάς» στην Πέλλας



Ένα ακόμη σημαντικό χτύπημα μετά τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες και τα αδιέξοδα διάθεσης της παραγωγής τους για τους φρουτοπαραγωγούς της Πέλλας. Σε εκτάσεις πάνω από 100 στρεμμάτων Ακτινιδιάς σε χωριά του Δήμου Πέλλας διαπιστώθηκε η εμφάνιση του «Βακτηριακού Έλκους της Ακτινιδιάς» (Βακτήριου Pseudomonas Syringae pv. Actinidiae ) και έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.
   Πρόκειται για παθογόνο βακτήριο με γρήγορη εξάπλωση με τη βροχή, τον αέρα, τα έντομα σε γειτονικά αγροκτήματα, ενώ με την παρέμβαση και τις καλλιεργητικές δραστηριότητες του ανθρώπου και με μολυσμένο φυτικό υλικό μπορεί να μεταδοθεί και σε μακρινές περιοχές.

   Στην χώρα μας πρέπει να εισήχθηκε με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό από τη γειτονική Ιταλία, όπου έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Στις φυτείες Ακτινιδιάς μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ολοκληρωτική καταστροφή των δένδρων σε λίγο χρονικό διάστημα χωρίς να είναι δυνατή η καταπολέμηση του στα ήδη μολυσμένα δένδρα, παρά μόνο με άμεση καταστροφή των προσβεβλημένων δένδρων στο ίδιο ή και σε όμορα κτήματα.
  Η Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας στα Γιαννιτσά με δειγματοληψίες στα χωριά της περιοχής διαπίστωσε την εξάπλωση του Βακτηρίου και ενημέρωσε το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων για το μέγεθος της στα συνολικά περίπου 2.900 στρέμματα Ακτινιδιάς στην περιοχή.
   Παράλληλα εισηγήθηκε την ανάγκη κάλυψης των καταστροφών, που θα υποστούν οι παραγωγοί με την εκρίζωση των φυτειών τους για την εξάλειψη της ασθένειας και την προστασία από τυχόν εξάπλωση σε όμορες περιοχές, όπως είχε συμβεί παλιότερα με τις ζημιές από τον Ιό Τριστέτσα στα Εσπεριδοειδή, μιας και δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την εμφάνισή της στην περιοχή. Αντί γι’αυτό όμως στην ΔΑΟΚ Πέλλας έφτασε σχέδιο αντιμετώπισης χωρίς την πρόβλεψη ενίσχυσης των παραγωγών για την αναγκαστική εκρίζωση και το κάψιμο των προσβεβλημένων δένδρων Ακτινιδιάς.
   Οι μικροπαραγωγοί είναι και δικαιολογημένα ανάστατοι, μιας και θα αναγκαστούν να επωμισθούν το κόστος της καταστροφής των προσβεβλημένων φυτειών, τη στιγμή που έχουν δεχτεί απανωτά χτυπήματα τη φετινή χρονιά από ζημιές, από τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού και την αισχροκέρδεια εμπόρων-εξαγωγέων, από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής ( αγροτικά εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, κλπ.), που κάνει την επιβίωση τους ακόμη δυσκολότερη.
           
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να μην εξαπλωθεί, αλλά να περιοριστεί το Βακτήριο μόνο στα κτήματα που έχει εμφανιστεί, να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά  και να αποζημιώσει τους Ακτινιδιοκαλλιεργητές για την απαραίτητη εκρίζωση και καταστροφή των προσβεβλημένων κτημάτων τους.

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου