Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ξαναρχίζει τις συνομιλίες ο Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων

Tα Σκόπια και την Αθήνα θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα ο Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις συνομιλίες Ελλάδας και ΠΓΔΜ.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, «ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με αξιωματούχους των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια αποστολής στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα».
Όπως επισημαίνεται, «ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στα Σκόπια στις 28 και 29 Ιουλίου και στην Αθήνα στις 30 και 31 Ιουλίου. Στόχος των συναντήσεων είναι να αναζωογονήσει τις συνομιλίες του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της "ονομασίας"».

Η τελευταία συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών στις συνομιλίες είχε γίνει στις 6 Μαΐου στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη και τότε είχε προαναγγείλει επίσκεψή του στις δυο πρωτεύουσες για τις αρχές Ιουλίου.

Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, είχε δηλώσει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση των θέσεων της ΠΓΔΜ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει λύση, αλλά η άλλη πλευρά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στη θέση που ήταν το 1995».

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τα Σκόπια, με απόφαση του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο νέος πρεσβευτής της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ, Βάσκο Ναούμοφσκι θα αναλάβει και τα καθήκοντα εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Ναούμοφσκι θα αντικαταστήσει τον Ζόραν Γιόλεφσκι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Άμυνας.

Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου