Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Αθάνατη Ελλάδα...Αγροτικό ρεύμα κατέληγε σε πολυτελείς κατοικίες



Στην πρώτη θέση των καταγεγραμμένων περιπτώσεων διαφθοράς κατατάσσονται οι δήμοι, ενώ οι περισσότερες παρανομίες αφορούν θέματα οικονομικής διαχείρισης σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Λέανδρου Ρακιντζή για το 2013, που παραδόθηκε χθες στον πρωθυπουργό.Ο Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής.Από τις 1.519 υποθέσεις που χειρίστηκαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή το 2013, το 37% πραγματοποιήθηκε σε δήμους, το 18,6% σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και το 13,2% σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού
Δικαίου.
Η Περιφέρεια Αττικής έρχεται πρώτη (37,2%) στις υποθέσεις των δήμων που ελέγχθηκαν, αλλά σε αναλογία αριθμού υποθέσεων ανά 100.000 κατοίκους τα πρωτεία καταλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (25,2%) και ακολουθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (18,1%).
Η οικονομική διαχείριση αποτέλεσε το βασικό περιεχόμενο των περισσότερων υποθέσεων (41,8% του συνόλου), με τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα να ακολουθούν (13% συνολικά).
Βελτίωση
Ο Γενικός Επιθεωρητής διακρίνει σαφή βελτίωση στον τομέα επιτάχυνσης της πειθαρχικής ευθύνης, καθώς έχουν υπερδιπλασιαστεί οι υποθέσεις που εξέτασαν τα πειθαρχικά συμβούλια το β' εξάμηνο του 2013 (1.150 υποθέσεις) έναντι του α' εξαμήνου, λόγω του νέου νομικού πλαισίου που θεσμοθέτησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Συνολικά ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 1.093 δημοσίους υπαλλήλους για σοβαρά αδικήματα, εκ των οποίων 575 ήταν απλοί υπάλληλοι, 360 αιρετοί, 110 εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, 36 υπάλληλοι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και 12 μέλη ΔΕΠ.Από το σύνολο των υποθέσεων που παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη υπήρξαν 52 καταδικαστικές αποφάσεις.
Χαρακτηριστική υπόθεση διαφθοράς που αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αφορά την παράνομη ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ υποτιθέμενων αγροτικών περιοχών, που τελικά ηλεκτροδοτούσαν πολυτελείς κατοικίες. Από τον έλεγχο της ΔΕΗ στην Αττική σε 109 περιπτώσεις αποδείχτηκε ότι το 54,12% των συνδέσεων αφορούσε παράνομη παροχή ρεύματος σε πολυτελείς κατοικίες και εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν το μειωμένο τιμολόγιο, προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ.
Παράλληλα με εντολή του ΓΕΔΔ, έπειτα από έλεγχο στον ΟΠΑΔ, διαπιστώθηκε η ύπαρξη κυκλώματος στον Οργανισμό, που χωρίς εξέταση των περιστατικών εξέδιδε παραπεμπτικά για νοσηλεία στο εξωτερικό ακόμα και έπειτα από πιέσεις πολιτικών προσώπων. Στο κύκλωμα συμμετείχαν και ιδιώτες, οι οποίοι διαφήμιζαν τις υπηρεσίες τους μέσω Διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου