Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Μύκονος, πέρα από τα κλισέ




Ως γνήσιο, αγαπημένο νησί των διασημοτήτων, των clubbers αλλά και όσων έλκονται από τα φώτα της showbiz, η κοσμποπολίτισσα των Κυκλάδων είναι αναμφισβήτητα ένα ισχυρό τουριστικό brand που θέτει τους δικούς του όρους στο αιγαιοπελαγίτικο nightlife εδώ και δεκαετίες.
Δεν χρειάζεται να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε για εκείνη μέχρι σήμερα, παρά μόνο να ανακαλύψουμε τα μυστικά ενός από τα πιο ηλιόλουστα κυκλαδονήσια.

Το νησί των ανέμων έχει διάσπαρτες ιστορικές αναφορές. Ξεκινώντας από τον προϊστορικό οικισμό της Φτελιάς στο βόρειο τμήμα του νησιού και περνώντας από την πρωτοκυκλαδική ακρόπολη και τη Μαυροσπηλιά με τα νεολιθικά ευρήματα στα Διβούνια, διασχίζουμε τη μυκονιάτικη ύπαιθρο όπου σώζονται ακόμα τα ερείπια αρχαίων πύργων για να καταλήξουμε στο θολωτό τάφο της Μυκηναϊκής περιόδου που αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια στα Αγγελικά, κοντά στη Χώρα.




Αγγεία-σύμβολα της κυκλαδικής κεραμικής και πολύτιμα ελληνιστικά γλυπτά εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μουσείο Μυκόνου. Το Λαογραφικό μουσείο μάς μαθαίνει για τον τοπικό πολιτισμό μέσω μιας πλούσιας συλλογής παλαιών επίπλων και εικόνων, λαϊκών κεραμικών, αναμνηστικών κεντημάτων και παραδοσιακών υφαντών. Βλέποντας τους χάρτες, τα μοντέλα πλοίων, τα αρχαία νομίσματα, τους αμφορείς και τα όργανα πλοήγησης στο Ναυτικό Μουσείο «ανοίγουμε πανιά» για μια άλλη εποχή. Εκκλησιαστικά κειμήλια και αφιερώματα εκτίθενται στο Μοναστήρι της Τουρλιανής, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε ο σημερινός οικισμός της Άνω Μεράς, μια γραφική περιοχή ήπιων τόνων που δεν αλλάζει μυαλά για χάρη της τουριστικής ανάπτυξης. Στα ταβερνάκια της κεντρικής πλατείας της Άνω Μεράς, που επιλέγουν όσοι θέλουν να αποσχιστούν από το πολύβουο πλήθος, γευόμαστε μυκονιάτικες λιχουδιές όπως τα αλλαντικά λούζα και μπούμπουλο, την πικάντικη κοπανιστή, τους κολλησιάνους (τηγανητά μαλάκια βουτηγμένα σε κουρκούτι), το παπά γιαχνί (πλακί κατσαρόλας), την κρεμμυδόπιτα και τα λουβιά, τα αμπελοφάσουλα που «παντρεύουν» οι ντόπιοι με τη σκορδαλιά.   
Πριν το Paradise υπήρχε το Καλαμοπόδι. Μην μπερδευτείτε, για το ίδιο μέρος μιλάμε. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χώρα η νεανική παραλία δίνει beat στις διακοπές μας.
Με την πρώτη επίσκεψη στη Μύκονο θα καταλάβετε το λόγο που οι θάλασσές της έχουν φανατικούς υποστηρικτές. Ο Άγιος Στέφανος που «βλέπει» την Τήνο και το νησάκι της Ρήνειας και η βοτσαλωτή παραλία Χουλάκια είναι οι κοντινές επιλογές όσων έχουν ως βάση τη Χώρα. Προς τα νότια εκτείνεται η Κάπαρη με τα τιρκουάζ νερά. Στο δρόμο για τον τουριστικό και οικογενειακό Πλατύ Γιαλό συναντάτε την απάνεμη Ψαρρού με τις ρεζερβέ ξαπλώστρες, την παραλία-ορόσημο των κοσμικών. Για ήσυχες καταστάσεις πηγαίνετε στην Αγία Άννα και για βουτιές στο ηλιοβασίλεμα στην ρετρό και γραφική Παράγκα. Πριν το Paradise υπήρχε το Καλαμοπόδι. Μην μπερδευτείτε, για το ίδιο μέρος μιλάμε. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χώρα η νεανική παραλία δίνει beat στις διακοπές μας. Ανάλογο ανεβαστικό κλίμα έχει εδραιωθεί και στο Πλιντρί, το γνωστό σε όλους Super Paradise με τα εξωτικά νερά και τα διάσημα DJ sets, το οποίο προσεγγίζεται με καραβάκι. Από τη μεριά του, το Αγράρι είναι για άλλου είδους, φυσιολατρικές εμπειρίες. Η μεγαλύτερη από τις νοτιοανατολικές παραλίες, η Ελιά, είναι κοντά σε κάθε γούστο και στο Καλό Λιβάδι έχει δυνατές προτάσεις για φαγητό και ποτό. Στο Βορρά, ο Φωκός και η Μερσίνη χαρίζουν στιγμές ηρεμίας και ο Πάνορμος είναι σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις τουριστών και ντόπιων. Τέλος, στη Φτελιά θα χαρείτε το κύμα μαζί με τους σέρφερ.




Δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε από τη Μύκονο χωρίς να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου με τα περίφημα μαρμάρινα λιοντάρια, τα ιερά της Αρτέμιδος, της Λητούς, των Δώδεκα Θεών και πιο ψηλά το μικρό Δωρικό Ναό της Ίσιδος στο Ιερό των Ξένων Θεών. Εκεί θα συναντήσουμε και το ιερό του Απόλλωνα από όπου αναπτύσσεται η ατείχιστη πόλη, η αρχαία κοσμοπολίτισσα των προχριστιανικών χρόνων και η καλύτερα διατηρημένη αρχαία πόλη στην Ελλάδα αλλά και την Αγορά των Κομπεταλιαστών, το Θέατρο και τα τριγύρω πλουσιόσπιτα με τις τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά δάπεδα. Διάσημα είναι τα ψηφιδωτά της Δήλου, τα οποία εκτίθενται άλλα στο φως και άλλα στο μουσείο του νησιού μαζί με πολλές ακόμα μυθικές συλλογές.




Η επιστροφή στην κατάλευκη Χώρα συνδυάζεται με καφέ ή βόλτα στην περαντζάδα και ξεκούραση. Και όταν η νύχτα πέσει για τα καλά, οι επισκέπτες πλημμυρίζουν τα σοκάκια και τα gay friendly μπαρ της Μυκόνου. Στα μοδάτα Ματογιάννια οι ακριβές βιτρίνες και οι γκαλερί προσπαθούν να κερδίζουν το ενδιαφέρον μας και η πολυφωτογραφημένη Μικρή Βενετία μας καλεί για ρομαντζάδα και κοκτέιλ με θέα τους κάτασπρους Μύλους, εκεί όπου το χόλιγουντ του σήμερα ενώνεται με τον φοιτητόκοσμο και οι εγχώριοι κοσμικοί με τους τουρίστες απ’ όλα τα μέρη της γης.  
Η Μύκονος συνδέεται με τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, τα περισσότερα Κυκλαδονήσια και το Ηράκλειο, ενώ εξυπηρετείται και με συχνά αεροπορικά δρομολόγια.

Μαριάννα Κουρκούνη
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου