Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ρουκέτα εκπροσώπου ΔΝΤ: Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή νέες μειώσεις



Εάν δεν προχωρήσουν άμεσα στην Ελλάδα οι διαρθρωτικές αλλαγές με αιχμή την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, τότε θα γίνουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ήταν η δήλωση - βόμβα του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αντί του Πωλ Τόμσεν, Ρίσι Γκογιάλ, από το συνέδριο του Economist.
 «Συμφωνήσαμε να αποφύγουμε επώδυνα μέτρα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν μείνει πίσω», προειδοποίησε
χαρακτηριστικά ο κ. Γκογιάλ.

Καμπανάκι και για «κόκκινα δάνεια», απεργίες

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, καθώς το φαινόμενο των «κόκκινων δανείων» έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις. «Δεν λέω ότι υπάρχει οξύ πρόβλημα σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχει επαρκή κεφάλαια, αλλά πρέπει να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών και το θέμα των "κόκκινων δανείων" γιατί διαφορετικά η οικονομία θα μείνει παγιδευμένη», ανέφερε.

«Το ΔΝΤ παραμένει αφοσιωμένο στη συνέχιση του προγράμματος της Ελλάδας και όσα έχει δεσμευτεί», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και να προβεί στο άνοιγμα των υπηρεσιών.

Επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά τις απεργίες, διευκρίνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας βρίσκεται εκτός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Ανέφερε, δε, πως η οικονομία εξέρχεται από την ύφεση, όχι εξαιτίας των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών αλλά λόγω των δημοσιονομικών μέτρων και η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι πώς θα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ τον χρόνο μέσα από σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Καταληκτικά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αποκάλεσε «εφικτή» τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε τόσο υψηλά επίπεδα, αφού κάτι τέτοιο πέτυχε επί 21 συναπτά χρόνια το Βέλγιο, επί 9 έτη η Ιρλανδία και επί 4 χρόνια η Ελλάδα τη δεκαετία του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου