Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Πώς θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία -Σχέδιο για τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων.



Μέχρι το τέλος Αυγούστου θέλει η κυβέρνηση να έχει σχεδιαστεί και να έχει πάρει μορφή νόμου η νέα ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει τη συμφωνία ανάμεσα στα Ταμεία, το υπουργείο Εργασίας και βέβαια την Τρόικα. Ηδη έχει επιτευχθεί μία συμφωνία για τους άξονες των αλλαγών ανάμεσα στο υπουργείο και το ΙΚΑ, σχετικά με τη διαφορετική αντιμετώπιση μεγαλοοφειλετών από εκείνους που χρωστάνε μικρότερα ποσά. Αν και οι δύο πλευρές δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για τη νέα ρύθμιση, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη καθυστέρηση. Γιατί αν εφαρμοστεί μετά από
τον Οκτώβριο, θα έχουν βάλει λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις στο μεσοδιάστημα.

Σε ό,τι αφορά τους άξονες της νέας συμφωνίας για τις οφειλές, το υπουργείο Εργασίας, έχει προτείνει, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής»:

Για τις μεγάλες επιχειρήσεις με οφειλές πάνω από ένα ποσό προτείνεται η διαχείριση του χρέους «πακέτο» και συνδυαστικά με τα λοιπά χρέη που έχουν προς τράπεζες και δημόσια ταμεία.

Για τις επιχειρήσεις με την αποκαλούμενη μεσαία διαστρωμάτωση οφειλών προς το ΙΚΑ και ειδικότερα για οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στα έτη της κρίσης προτείνεται ένταξη σε ρύθμιση με αυξημένο αριθμό δόσεων.

Για τις οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών που μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ προτείνεται το όριο να αυξηθεί πάνω από το ποσό των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Την ίδια ώρα, επανεξετάζονται οι διατάξεις του άρθρου 99 για τις πτωχευμένες επιχειρήσεις στις οποίες δίδονται δυνατότητες για έως και 180 δόσεις. Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ σε αυτές τις επιχειρήσεις παρέχονται οι εξής δύο δυνατότητες: α) Εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση των πρόσθετων τελών σε ποσοστό 80%. β) Ρύθμιση καταβολής οφειλών από 72 έως 180 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις πρόσθετων τελών που δεν μπορεί να υπερβεί (για τις 72 δόσεις) το 60%. Επίσης, η Τρόικα έχει ζητήσει να αποστείλουν τα Ταμεία για κάθε μία από τις παλαιές ρυθμίσεις τα αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των οφειλετών, των απεντάξεων και των ποσών που εισπράχτηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου