Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Τα μυστικά που αδυνατίζουν



Τον περασμένο Φεβρουάριο, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Appetite» μία μελέτη που έδειξε ότι το είδος της μουσικής που ακούει κάποιος όταν τρώει, μπορεί να επηρεάσει την ικανοποίηση που αποκομίζει από το φαγητό και έτσι να μεταβάλλει τις ποσότητες που καταναλώνει.
Όπως έδειξε η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, η χειρότερη μουσική για όποιον θέλει να αδυνατίσει είναι η τζαζ, διότι κάνει πιο
εύγευστο το φαγητό. Αντιθέτως, εάν ακούει χιπ χοπ, πιθανότατα, σύμφωνα με Τα Νέα, θα του κοπεί η όρεξη!
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Χαν-Σέοκ Σέο, καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής του πανεπιστημίου, διασκεύασαν το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ «Air on the G String» σε τζαζ, χιπ-χοπ και ροκ και στη συνέχεια ζήτησαν από 99 εθελοντές να ακούσουν διαδοχικά το γνήσιο κομμάτι και τις διασκευές.
Στα 45 δευτερόλεπτα κάθε κομματιού, οι ερευνητές προσέφεραν στους εθελοντές τους είτε σοκολάτα είτε πιπεριές και τους ζητούσαν να βαθμολογήσουν τη γεύση και την έντασή της σε μία κλίμακα από 0 (εντελώς δυσάρεστη ή αδύναμη) έως 15 (εξαιρετικά ευχάριστη ή δυνατή).
Με έκπληξη διαπίστωσαν πως οι εθελοντές έδιναν επίμονα υψηλότερη βαθμολογία και στα δύο εδέσματα όταν άκουγαν τζαζ μουσική, αλλά χαμηλότερη όταν άκουγαν χιπ χοπ.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες συνιστώσες της μουσικής, όπως ο ρυθμός, η ένταση και ο τόνος, επίσης μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές συμπεριφορές.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, λ.χ., είχαν δημοσιοποιήσει το 2012 μελέτη που έδειξε πως όσοι τρώνε πρόχειρα φαγητά ακούγοντας απαλή μουσική, καταναλώνουν κατά μέσον όρο 175 θερμίδες λιγότερες απ’ ό,τι όταν ακούνε «δυνατή», γρήγορη μουσική.
Όπως είχαν γράψει στην επιθεώρηση «Psychological Reports», η διαφορά στην κατανάλωση φαγητού αναλόγως με το τέμπο της μουσικής έφτανε στο 18% των θερμίδων – και μάλιστα με το λιγότερο φαγητό να θεωρείται πιο ικανοποιητικό γευστικά απ’ ό,τι το περισσότερο, παρότι οι εθελοντές που συμμετείχαν έτρωγαν τα ίδια γεύματα!
Η μουσική είναι απλώς ένας τρόπος για να «μαζέψει» κάποιος τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνει. Να μερικοί ακόμα:
* Έκθεση στον πρωινό ήλιο. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόι, δημοσίευσαν στις αρχές του μήνα μικρή μελέτη με 54 εθελοντές μέσης ηλικίας 30 ετών, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιο αδύνατοι από αυτούς εκτίθονταν περισσότερο στον πρωινό ήλιο.
Όπως έγραψαν στην επιθεώρηση «PLoS One», όσο πιο νωρίς ξυπνούσαν οι εθελοντές και έβγαιναν από το σπίτι, τόσο χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είχαν, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, η πρόσληψη θερμίδων, η διάρκεια του ύπνου και η εποχή του χρόνου.
Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 20% του ΔΜΣ κάθε ανθρώπου εξαρτάται από το πόσο εκτίθεται στο πρωινό φως του ήλιου!
Και δεν χρειάζεται να μένει κάποιος με τις ώρες στη βεράντα: 20-30 λεπτά έκθεση κάθε πρωί είναι ό,τι χρειάζεται. Όπως εξήγησαν η δρ Κάθριν Ριντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Northwestern και οι συνεργάτες της, η συσχέτιση αποδίδεται στην καλύτερη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού που επέρχεται χάρη στον πρωινό ήλιο. Για να βρείτε τον ΔΜΣ σας, διαιρέστε το νυν βάρος σας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σας (σε μέτρα).
* Φαγητό με το… «κακό» χέρι. Αν είστε δεξιόχειρες, καλό είναι να τρώτε εφ’ εξής με το αριστερό σας χέρι και το αντίστροφο.
Η τακτική αυτή μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πόσο πολύ θα φάτε, όχι μόνο όταν είστε προσηλωμένοι στο φαγητό σας αλλά και όταν είστε αφηρημένοι (επειδή λ.χ. διαβάζετε ή βλέπετε τηλεόραση), σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Personality & Social Psychology Bulletin», έδειξε πως οι εθελοντές οι οποίοι έτρωγαν ποπ κορν με το «κακό» τους χέρι,κατανάλωσαν άθελά τους 50% λιγότερο απ’ ό,τι όταν έτρωγαν με το χέρι με το οποίο συνήθιζαν να κάνουν τα πάντα. Το εύρημα προφανώς δεν ισχύει για τους αμφίχειρες…
* Να τρώτε καυτερές πιπεριές. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ, στον Καναδά, δημοσίευσαν μελέτη σε 78 εθελοντές που έδειξε ότι μία ουσία που υπάρχει στις καυτεριές πιπεριές μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και έτσι τις καύσεις θερμίδων.
Όπως έγραψαν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», η θερμότητα που παράγεται όταν τρώμε καυτερές πιπεριές ή άλλα καυτερά φαγητά μπορεί επίσης να ελαττώνει την όρεξη. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα κουταλάκι του καφέ… πιπέρι πριν από το φαγητό μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει κανείς.
* Να τρώτε ελαιόλαδο για… πρωινό. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ, στο Κεμπέκ του Καναδά, διαπίστωσαν πως εθελοντές που προσέθεταν στο πρωινό τους γεύμα λίγο ελαιόλαδο, έτρωγαν λιγότερο απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν κλασικό πρωινό.
Και το καλύτερο: το πρωινό ελαιόλαδο τούς έκοβε την όρεξη για τις επόμενες έξι ώρες! Δοκιμάστε λοιπόν μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με λίγο λάδι και τυρί (π.χ. φέτα) για πρωινό.
* Όταν έχετε «λιγούρες», σφίξτε τις γροθιές σας… Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο περιοδικό «JournalofConsumerReport», κατέληξε στο συμπέρασμα πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τη λαχτάρα μας για κάτι νόστιμο, σφίγγοντας δυνατά τις γροθιές μας για μισό λεπτό.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Άιρις Χανγκ, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, αποδίδουν το εύρημά τους στο ότι υποσυνείδητα συσχετίζουμε τους σφιγμένος μυς με την αντοχή και έτσι τονώνουμε τη δύναμη της θελήσεώς μας, η οποία επιτάσσει να μην υποκύψουμε στον πειρασμό.
* …ή παίξτε Tetris. Βρετανοί ψυχολόγοι ανακάλυψαν πως μόλις τρία λεπτά Tetrisαρκούν για να μειωθεί η λαχτάρα για λίπη και τσιμπολόγημα.
Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο περιοδικό «Appetite», διεξήχθη σε 100 άνδρες ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι μισοί εκ των οποίων έπαιζαν Tetris όποτε ένιωθαν λαχτάρα για κάτι παχυντικό, με συνέπεια να το αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό.
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Νόησης του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ που πραγματοποίησαν τη μελέτη πιστεύουν ότι, το Tetris «κόβει» τη λαιμαργία αποσπώντας την προσοχή του εγκεφάλου από τον παχυντικό πειρασμό.
* Φάτε γλυκό το πρωί. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ δημοσίευσαν το 2012 στο επιστημονικό περιοδικό «Steroids» μελέτη με 193 παχύσαρκους εθελοντές, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα «γερό» πρωινό το οποίο περιλαμβάνει και ένα γλυκό όχι μόνο διευκολύνει το αδυνάτισμα, αλλά βοηθεί όσους αδυνατίζουν να διατηρήσουν επί περισσότερο καιρό το νέο βάρος.
Οι άντρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ακολούθησαν επί 16 εβδομάδες διαιτολόγια που τους παρείχαν 1.600 και 1.400 θερμίδες αντιστοίχως, με τους μισούς να τρώνε πλούσιο πρωινό (των 600 θερμίδων) που υποχρεωτικά περιείχε ένα γλυκό και τους υπόλοιπους να τρώνε ένα μικρό πρωινό (των 300 θερμίδων) χωρίς γλυκό.
Αποτέλεσμα: έπειτα από 32 μήνες, όσοι έτρωγαν το πλούσιο πρωινό είχαν χάσει κατά μέσον όρο 19 κιλά περισσότερα απ’ ό,τι όσοι άρχιζαν την ημέρα τους δίχως γλυκό και με μικρή ποσότητα φαγητού.
* Αποφύγετε την ποικιλία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο με επικεφαλής τον καθηγητή Συμπεριφορικής Ιατρικής Λέοναρντ Έπσταϊν, ανακάλυψαν ότι η μονοτονία στο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σωματικού βάρους, διότι μας κάνει να τρώμε ολοένα λιγότερο.
Σε μία μελέτη, μία ομάδα γυναικών έτρωγαν κάθε μέρα επί επτά ημέρες, μεσημέρι και βράδυ, μακαρόνια με τυρί. Προς το τέλος της εβδομάδας κατανάλωναν καθημερινά 100 θερμίδες λιγότερες, διότι πλέον είχαν βαρεθεί να τρώνε όλη την ώρα το ίδιο φαγητό.
* Να τρώτε σε κόκκινα πιάτα. Διεθνής μελέτη που επίσης δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Appetite», έδειξε πως όταν τρώμε από κόκκινα πιάτα και πίνουμε από κόκκινα ποτήρια, μειώνουμε την κατανάλωση φαγητού και ποτού κατά 40%.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 150 φοιτητές, οι οποίοι επίμονα έπιναν λιγότερο τσάι από κόκκινα φλιτζάνια και έτρωγαν λιγότερα κουλουράκια από κόκκινα πιάτα, παρότι δεν ήξεραν γιατί κάθε φορά που τους σερβίριζαν οι ερευνητές τούς άλλαζαν χρώμα σερβίτσιου.
Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το κόκκινο χρώμα δρα ανασταλτικά στην παρόρμηση για κατανάλωση τροφής και ροφημάτων, επειδή το έχουμε συσχετίσει με την ιδέα «του κινδύνου, του απαγορευμένου και του στοπ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου