Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Βloomberg: 6 στους 10 αναλυτές βλέπουν τρίτο πακέτο

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από 4 χρόνια εξορίας φαίνεται πως δεν έχει πείσει τους αναλυτές, καθώς η ισχυρή πλειονότητα εκτιμά πως θα είναι αναπόφευκτο το τρίτο πακέτο στήριξης.


Έξι στους δέκα αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg εκτιμούν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλο πακέτο.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ υπάρχει κενό χρηματοδότησης 12,6 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο.

«Η ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει κεφάλαια δεν είναι επαρκής για να το καλύψει αυτό» δήλωσε ο Τζιανλούκα Ζίλιο, της Sunrise Brokers και συμπλήρωσε:

«Τελικά, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αναγκαστούν να βρουν κάτι για να γεφυρώσουν τις ανάγκες χρηματοδότησης που θα έχει από τώρα η Ελλάδα μέχρις ότου μπορέσει να εδραιώσει τακτική και μεγάλη πρόσβαση στις αγορές».

«Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει κατ’ επανάληψη δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει νέο πακέτο ή άλλα μέτρα λιτότητας» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει:

«Ορισμένοι αναλυτές δεν τον πιστεύουν. Η αναλογία εκείνων που δήλωσαν ότι η χώρα θα χρειαστεί νέα βοήθεια δεν άλλαξε από την προηγούμενη δημοσκόπηση του Απριλίου, πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές, την οποία ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών».

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να έχει κυριαρχία στον προϋπολογισμό» δήλωσε και ο Μιχάλης Μιχαηλίδης της Royal Bank of Scotland.

Το χρηματοδοτικό κενό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν όταν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Φαρμάκη, αναλυτή της Nomura International, ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί το θέμα θα ήταν με τα 11,5 δισ. ευρώ που έχουν μείνει από το μαξιλάρι των τραπεζών.

«Το τρίτο δάνειο δεν είναι απαραίτητο και θα ήταν πιθανώς τοξικό» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε:

«Μέρος του μαξιλαριού που υπάρχει στο ΤΧΣ που θα μπορούσε να διατεθεί μετά τη διαδικασία αναθεώρησης στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και κάποιες επιπλέον εκδόσεις το 2015 θα πρέπει να καλύπτουν το κενό χρηματοδότησης».

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου