Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Οι «50 αποχρώσεις του γκρι» βλάπτουν σοβαρά τις γυναίκες

Οι νεαρές γυναίκες που λατρεύουν την ερωτική τριλογία «50 αποχρώσεις του γκρι» έχουν αυξημένες πιθανότητες να υιοθετούν συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.


Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερες από 650 εθελόντριες, ηλικίας 18 έως 24 ετών, ανακάλυψαν πως όσες απολάμβαναν το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είχαν αυξημένες πιθανότητες να κάνουν σεξ με πολλαπλούς συντρόφους, να υπερκαταναλώνουν αλκοόλ, να πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και να έχουν ερωτικό σύντροφο που τις κακοποιούσε λεκτικά.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Women’s Health», είναι μία από τις πρώτες που αναλύει την πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και δημοφιλή μυθιστορήματα που περιστρέφονται γύρω από τη βία κατά των γυναικών.
Προγενέστερη μελέτη έχει συσχετίσει το ίδιο μυθιστόρημα με αύξηση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους 45άρηδες.

Η νέα μελέτη δεν εξέτασε εάν οι γυναίκες υιοθέτησαν πριν ή μετά την ανάγνωση του βιβλίου τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, οι οποίες αποτελούν γνωστούς κινδύνους της εισόδου σε μία βίαιη σχέση.

Ωστόσο η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έιμι Μπονόμι εκτιμά πως όποιο από τα δύο κι αν συνέβη, χαμένες είναι οι γυναίκες.

«Εάν οι γυναίκες εκδήλωσαν πρώτα κάποια επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως οι διατροφικές διαταραχές, η ανάγνωση της τριλογίας μπορεί να ενίσχυσε τις αρνητικές απόψεις τους και ενδεχομένως να επιδείνωσε τα τραύματα που ήδη βιώνουν», δήλωσε η δρ Μπονόμι, η οποία είναι καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινης Ανάπτυξης & Οικογενειακών Μελετών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

«Αντιστοίχως, εάν διάβασαν πρώτα τα βιβλία και μετά εκδήλωσαν τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, αυτά μπορεί κάλλιστα να συνέβαλαν στην εμφάνισή τους».
Όπως έδειξε η μελέτη, όσες εθελόντριες είχαν διαβάσει το πρώτο βιβλίο της τριλογίας είχαν κατά 25% περισσότερες πιθανότητες να έχουν σύντροφο που τις έβριζε ή/και τους φώναζε, κατά 34% περισσότερες πιθανότητες να έχουν σύντροφο που επεδείκνυε τάση ελέγχου πάνω τους και περισσότερες από 75% πιθανότητες να παίρνουν βοηθήματα αδυνατίσματος.

Όσες, εξάλλου, είχαν διαβάσει και τα τρία βιβλία της σειράς, είχαν κατά 65% περισσότερες πιθανότητες να υπερκαταναλώνουν αλκοόλ (έπιναν πέντε ή περισσότερα ποτά τουλάχιστον έξι μέρες το μήνα) και 63% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάνει σεξ με τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς άντρες.

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου