Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Η Κύπρος τάχθηκε κατά της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία



Ο ΥΠΕΞ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΩΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Κατά της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία από την ΕΕ τάχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά το πρώτο μέρος των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Μιλάνο. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η μέθοδος των κυρώσεων διεφάνη πως δεν πετυχαίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αφού υπογράμμισε πως η λύση της ουκρανικής κρίσης δεν μπορεί να είναι στρατιωτική αλλά πολιτική, εισηγήθηκε όπως προσπάθειες της ΕΕ επικεντρωθούν σε διαδικασίες διαμεσολάβησης, με στόχο να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία, και να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δυο πλευρές.

Τρόπος λειτουργίας ΕΕ

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην ανάγκη επικέντρωσης της ΕΕ στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως η απασχόληση, η ανάπτυξη και η διαφάνεια, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, κατά τις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου οι Υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών μελών συζήτησαν τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής μεθοδολογίας της ΕΕ, η οποία υιοθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου και γενικότερα το εσωτερικό σύστημα της ΕΕ με γνώμονα την αποτελεσματικότητα της λήψης αποφάσεων.

Απογοήτευση από την ΕΕ

Ο κ. Κασουλίδης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και την απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά τις πρακτικές της ΕΕ, σημείωσε πως η απογοήτευση αυτή, όπως και η αδυναμία των Ευρωπαϊκών Οργάνων να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τις ανησυχίες τους, ενισχύει εκλογικά εθνικιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις. Επιπλέον, συμφώνησε με τις πέντε κύριες προτεραιότητες που θα κατευθύνουν το έργο της ΕΕ την επόμενη πενταετία, όπως υιοθετήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και στις οποίες συγκαταλέγονται οι σημαντικές ενότητες της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, η ενέργεια και το κλίμα, καθώς και ο τομέας των θεμελιωδών ελευθεριών.

Υπέρ των προτεραιοτήτων

Με γνώμονα την αποτελεσματική υλοποίηση των πέντε βασικών προτεραιοτήτων της ΕΕ και ειδικότερα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι τα δυο αυτά θέματα απασχολούν τόσο διάφορα Υπουργεία στα κράτη μέλη όσο και τα τομεακά Συμβούλια της ΕΕ. Ως εκ τούτου, ανέφερε, η εκάστοτε Προεδρία θα μπορούσε να διασφαλίζει τη συνοχή των τομεακών Συμβουλίων στα θέματα αυτά. Τέλος, συμφώνησε με την εισήγηση όπως υπάρξει ένας στοχευμένος συντονισμός όλων των πρωτοβουλιών για ανάπτυξη και ένα mainstreaming της ανταγωνιστικότητας σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου