Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ «είναι σκηνοθετημένο», λένε εγκληματολόγοι



Σκηνοθετημένο είναι πιθανότατα το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Ντέιβιντ Φόλεϊ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε διεθνής εταιρεία εγκληματολογίας για λογαριασμό των Times του Λονδίνου. Χωρίς να αμφισβητούν το γεγονός της εκτέλεσης, οι εγκληματολόγοι κλίνουν περισσότερο προς το ενδεχόμενο ο Φόλεϊ να εκτελέστηκε τελικά πίσω από την κάμερα.

Μία σειρά από παρατηρήσεις οδήγησαν τους ερευνητές της διεθνούς εταιρείας στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ανάμεσά τους μία μικρή παύση στο βίντεο, η οποία ίσως υποδηλώνει ότι ο Φόλεϊ έπρεπε να επαναλάβει μία αράδα ενόσω γονατιστός στην άμμο, με τα χέρια δεμένα, διάβαζε το κείμενο που του είχαν υποδείξει οι τζιχαντιστές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο λόγος τού Φόλεϊ, ο οποίος διήρκεσε συνολικά ένα λεπτό και 26 δευτερόλεπτα, ήταν γραμμένος.

Οι εγκληματολόγοι της εταιρείας, το όνομα της οποίας δεν αναφέρεται, παρά μόνο ότι έχει συνεργαστεί με τις βρετανικές αστυνομικές Αρχές σε άλλες υποθέσεις, ανέλυσαν επίσης το πλάνο του αποκεφαλισμού. Παρατήρησαν λοιπόν ότι αν και ο δήμιος φαίνεται να σέρνει το μαχαίρι στον λαιμό του δημοσιογράφου τουλάχιστον έξι φορές, δεν υπάρχουν ίχνη αίματος μέχρι που η εικόνα μαυρίζει. Στο ίδιο σημείο της έκθεσής τους, οι εγκληματολόγοι σημειώνουν επίσης ότι οι ήχοι που ακούγεται να βγάζει ο Φόλεϊ κατά τη διάρκεια του αποκεφαλισμού του είναι ίσως αληθοφανείς, αλλά όχι απαραίτητα αληθινοί.

Το αμέσως επόμενο πλάνο δείχνει το αποκεφαλισμένο πτώμα του Φόλεϊ, με το αιμόφυρτο κρανίο ακουμπισμένο πάνω σε αυτό. «Πιστεύω ότι είναι προϊόν σκηνοθεσίας. Η αίσθησή μου είναι ότι η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε αφότου έκλεισε η κάμερα», υποστηρίζει στους Times ένας από τους εγκληματολόγους της εταιρείας. Οσο για την ταυτότητα του δήμιου, οι ειδικοί αμφιβάλλουν κατά πόσον ο Βρετανός είναι αυτός που πήρε το κεφάλι τού Φόλεϊ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι απλώς ένας εκπρόσωπος που έπρεπε να μπει μπροστά από την κάμερα.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου