Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Καθηγητής αρχαιολογίας Φάκλαρης: Ισχυρές ενδείξεις ότι ο τάφος έχει συληθεί



Σοβαρές ενδείξεις αλλά και στοιχεία που οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα πως ο τάφος της Αμφίπολης στις Σέρρες έχει συληθεί, και μάλιστα, ίσως περισσότερες από μία φορά, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία».Η αρχή μπορεί να έγινε από τα ρωμαϊκά χρόνια, μερικές δεκαετίες, δηλαδή, μετά την κατασκευή του μνημείου. Άλλωστε, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι που μετακίνησαν τον επιβλητικό λέοντα που βρισκόταν στην κορυφή του ταφικού λόφου και «επιθεωρούσε» την περιοχή.Επιπροσθέτως, όπως σημειώνει στην εφημερίδα ο αρχαιολόγος και καθηγητής
της κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Π. Φάκλαρης, όταν ανακαλύφθηκε αρχικά ο τάφος και συγκεκριμένα ο περίβολος, διαπιστώθηκε πως είχαν αφαιρεθεί αρκετά τμήματα, σε μία ισχυρή ένδειξη ότι το μνημείο έχει συληθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Φάκλαρη, ο οποίος υπήρξε και συνεργάτης του Μανώλη Ανδρόνικου, στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας είναι ελάχιστα τα ταφικά μνημεία που έχουν μείνει ανέπαφα, καθώς, όπως σημειώνει, από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν ανασκαφεί, μόνον οι έξι δεν έχουν συληθεί.

Βάσει των στοιχείων αυτών, η αποκάλυψη ότι λείπει μέρος του μαρμάρινου τοίχου σε σημείο από όπου κάποιος θα μπορούσε να μπει στους βασικούς θαλάμους του τάφου σήμανε συναγερμό στους αρχαιολόγους, ειδικά από τη στιγμή που τα τμήματα του τοίχου τα οποία λείπουν δεν βρέθηκαν, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται για κάποια φυσική καταστροφή στο μνημείο.

Ωστόσο, όλα αυτά μένουν να επιβεβαιωθούν, καθώς οι αρχαιολόγοι θα λάβουν τις απαντήσεις που αποζητούν μόνον όταν εισέλθουν εντός του ταφικού μνημείου.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι πιθανοί τυμβωρύχοι άρπαξαν μόνο πολυτελή αντικείμενα και δεν έχουν προκαλέσει άλλες φθορές στο εσωτερικού του τάφου, τότε είναι πολύ πιθανό να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού, που σε συνδυασμό με το ίδιο το μνημείο αναμένεται να δώσει στη χώρα ακόμη έναν μοναδικό αρχαιολογικό θησαυρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου