Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Καταργούν το νόμο Κατσέλη: Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.




Σε πακέτο ρυθμίσεων για τα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων και νοικοκυριών προχωρούν η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος. Καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια και κανόνες συμπεριφοράς μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών για μείωση των δόσεων, ακόμα και «κούρεμα» οφειλών προς το Δημόσιο. Ωστόσο, αυστηρότερος γίνεται ο νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκειμένου να αποτρέπεται η κατάχρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων από ασυνείδητους δανειολήπτες, καθώς όπως προκύπτει και από τον Κώδικα Δεοντολογίας ανοίγει η πόρτα των πλειστηριασμών ακινήτων για όσους έχουν στεγαστικό
δάνειο, δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν και ταυτόχρονα δεν θεωρούνται από τις τράπεζες «συνεργάσιμοι».
Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, αυξάνεται σε 25% από 10% το ύψος της δόσης της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής προς τις τράπεζες. Επίσης, ο δανειολήπτης που θα υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, προκειμένου να προστατεύσει την πρώτη κατοικία από ρευστοποίηση, θα πρέπει να εξοφλήσει το 100% της αντικειμενικής αξίας της αντί του 80% που ισχύει σήμερα.
Επιπλέον, με άλλη διάταξη διευρύνεται η έννοια του φυσικού προσώπου και μπορούν να υπαχθούν στον νόμο μικροεπαγγελματίες χωρίς επαγγελματική εγκατάσταση και με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε τον Κώδικα Δεοντολογίας που καθορίζει εναλλακτικούς τρόπους ρύθμισης δανείων για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μετατροπή του δανείου σε χρηματοδοτική μίσθωση, η παράδοση του ακινήτου στην τράπεζα ή και το «κούρεμα» του δανείου.
Σύμφωνα με το μοντέλο που εξετάζεται και σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά η ρύθμιση θα προβλέπει:
Πληρωμή μόνο των τόκων για ένα διάστημα
Μείωση της δόσης
Περίοδος χάριτος όπου δεν θα πληρώνονται ούτε τόκοι, ούτε δόσεις
Τακτοποίηση υπολοίπου
Κεφαλαιοποίηση καθυστερημένων δόσεων
Σε ό,τι αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ρύθμιση προβλέπει:
Μείωση ή αλλαγή του επιτοκίου
Παράταση διάρκειας δανείου
Μερική διαγραφή οφειλής
Πρόσθετες απαιτήσεις
Ανταλλαγή χρέους με μετοχικό κεφάλαιο και λειτουργική αναδιάρθρωση επιχείρησης


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου