Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Τρία σενάρια για την τύχη του Τύμβου στην Αμφίπολη



Ενώ η αγωνία για την έκβαση των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη  κορυφώνεται, με τρία σενάρια να είναι τα επικρατέστερα, το αρχαιολογικό ταξίδι για τη λύση του μυστηρίου της Αμφίπολης συνεχίζει να μαγεύει...
Το κακό σενάριο, σύμφωνα με Κυριακάτικη εφημερίδα, είναι ο τάφος να έχει συληθεί, ο τυμβωρύχος να έχει μπει από την τρυπούλα στο επάνω μέρος του τοίχου και να βγήκε από την πόρτα, φορτωμένος με τα πολύτιμα αντικείμενα, λάρνακες και αγγεία της ανασκαφής και
ανάμεσά τους τη θήκη με τα οστά του νεκρού.
Τα νερά από τις πλημμύρες πιθανόν να έχουν προκαλέσει τέτοιες καταστροφές που ενδέχεται να βρεθούν στη θέση τους μονάχα τα σιδερένια αντικείμενα, όσα άφησε πίσω του ο κλέφτης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ταυτότητα του νεκρού θα αποκαλυφθεί με εξαιρετική δυσκολία.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να υπάρχει σύληση των πολύτιμων αντικειμένων, αλλά να βρεθούν οστά, νομίσματα και κεραμικά, από τα οποία θα προκύπτει το φύλο και η ηλικία του νεκρού, ενώ θα μπορεί να χρονολογηθεί ο νεκρός.

Εξάλλου οι αρχαιολόγοι είναι καταρτισμένοι προκειμένου να εντοπίζουν στοιχεία που τους δίνουν τις δικές τους πληροφορίες.

Το τρίτο σενάριο, με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, είναι το πλέον αισιόδοξο και επιθυμητό. Οι τυμβωρύχοι να μην έχουν κατορθώσει να μπουν στον τάφο, να όλα είναι στη θέση τους και τα ευρήματα να δώσουν τις δικές τους, σημαντικές πληροφορίες.


Εντυπωσιάζει η διπλή είσοδος μετά τον προθάλαμο

Ωστόσο έως ότου αποκαλυφθεί από την αρχαιολογική σκαπάνη ποιο από τα παραπάνω σενάρια ισχύει, τα εντυπωσιακά ευρήματα συναρπάζουν την κοινή γνώμη αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ.

Μεγάλης σπουδαιότητας θεωρείται μία διπλή είσοδος, η οποία έχει αποκαλυφθεί μετά τον προθάλαμο στον τύμβο Καστά. Το εύρημα, αν και αναμενόμενο, εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους εξαιτίας του διάκοσμου, αναφέρει «Το Βήμα της Κυριακής».

Πίσω από τον μεγάλο όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθαλάμου αποκαλύφθηκε μία νέα είσοδος χωρίς θύρα που οδηγεί σε μία αίθουσα. Η είσοδος κοσμείται με μαρμάρινα επιστήλια, τα οποία στηρίζονται σε δύο κίονες.

Οι κίονες, σύμφωνα με την εφημερίδα, χωρίζουν το άνοιγμα σε δύο μέρη, δημιουργώντας δύο εισόδους. Το εμβληματικό αυτό πρόπυλο ενισχύει την άποψη ότι ο τύμβος Καστά αποτελεί μνημείο ιδιαίτερα σημαντικό.

Η άποψη αυτή ενισχύεται και από τα υπόλοιπα ευρήματα: τον ταφικό περίβολο, τις Σφίγγες στην είσοδο του μνημείου, τον προθάλαμο με το ψηφιδωτό δάπεδο.

Σήμα κατατεθέν οι ρόδακες

Παράλληλα η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περί των τελευταίων ευρημάτων της ανασκαφής του Τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης αναφέρει:

«Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων".

Οι ρόδακες είναι βασιλικό σύμβολο της Μακεδονική δυναστείας. Ο Ήλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους καθέτως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου