Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Το τελευταίο χαρτί του Σαμαρά στη ΔΕΘ



Σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις γκρίνιες των βουλευτών, αλλά και να δείξει στον κόσμο ότι τα δύσκολά πέρασαν.
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια για αλλαγές σε αρκετούς φόρους, τα οποία και αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στην τρόικα. Στόχος ένα θετικό νεύμα των δανειστών για να τα χρησιμοποιήσει ως ..κοινωνικό πακέτο ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ λίγες μέρες αργότερα.

Το φορολογικό «πακέτο» περιλαμβάνει μια ... επίθεση φιλίας προς τους πολίτες, που στην πλειονότητά του όμως, δεν είναι κάτι παραπάνω από επικοινωνιακό.
Τα 7+1 μέτρα
Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φορολογία επιχειρήσεων και μισθωτών – συνταξιούχων είναι μεταξύ των μέτρων που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο για αλλαγές.
Αναλυτικά, το φορολογικό «πακέτο»:
1. Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα: Είναι ο φόρος που όχι μόνο απέτυχε, αλλά έριξε έξω τον προϋπολογισμό κατά σχεδόν μισό δις ευρώ! Το σενάριο που εξετάζεται είναι η μείωσή του σχεδόν κατά 10% - 15%.
2. ΦΠΑ στην εστίαση: «Δοκιμαστικά» μετά από πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης με τα «στραβά» μάτια της τρόικα είναι στο 13%. Η ισχύς του μέτρου είναι μέχρι το τέλος του 2014. Αν δεν αποδειχθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έχει ρίξει τις τιμές και ότι δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα στα έσοδα του κράτους, τότε θα δοθεί το «πράσινο» φως για την οριστική παραμονή του στο 13%.
3. ΦΠΑ: Παρά τις διαψεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι των προτάσεων υπάρχει το σενάριο ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή στον ΦΠΑ, που δεν θα έρθει όμως μέσα σε μια μέρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια περίοδος που ο ανώτατος ΦΠΑ θα μειωθεί από το «τεράστιο» 23% στο 18% ή 19%, για να είναι πιο εύκολη η προσαρμογή σε έναν ενιαίο ΦΠΑ.
4. Φόρος επιχειρήσεων: Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή μείωση του φόρου που βρίσκεται στα επίπεδα του 26% (στα χαρτιά, στην πράξη είναι 33% και πλέον) για να οδηγηθεί στο 15%. Κίνηση θεμιτή, αλλά πρέπει να δοθεί ξεκάθαρα η έγκριση των δανειστών.
5. Φόρος φυσικών προσώπων: Εδώ έχουν γραφεί πολλά και οι πληροφορίες είναι ακόμα περισσότερες. Πρακτικά είναι το κυριότερο φορολογικό σημείο από το «πακέτο» που θα πιάσει τον απλό κόσμο.
Α) Οι σκέψεις είναι για σταδιακή μείωση του χαμηλού και του ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή. Από το 22% να πάει στο 20% και από το 32% στο 30% αντιστοίχως. Εδώ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συνεχιστεί ο υπολογισμός του φόρου όπως έγινε φέτος, δηλαδή αντί για αφορολόγητο όριο με μείωση φόρου 2.100 ευρώ ή αν θα επιστρέψουμε στα όσα γνωρίζαμε μέχρι πέρυσι. Θυμίζουμε ότι φτάσαμε στο σημείο το αφορολόγητο όριο να είναι στις 5.000 ευρώ και το όριο φτώχειας της ΕΕ να υπολογίζεται στις 7.000 ευρώ!
Β) Εκτός αυτών, στην «πρώτη γραμμή» φέρεται να είναι και η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους (42%) για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ. Εδώ εκτιμάται ότι μπορεί να κατέβει ακόμα και στο 33%. Αυτή η μείωση, ωστόσο, αφορά πραγματικά ελάχιστους.
6. Φόρος πολυτελείας ΙΧ: Μια ακόμα σκέψη είναι η κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ, από τη μια για να τονώσει την αγορά, από την άλλη γιατί από του χρόνου δεν θα υπάρχουν τεκμήρια, αλλά ένα προσωπικό περιουσιολόγιο για κάθε φορολογούμενο, που θα επιτρέπει στην εφορία να βλέπει τι έχει ο καθένας.
7. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να διατηρηθεί και το 2015, παρά το γεγονός ότι η ισχύς του είναι μέχρι το τέλος του 2014. Επειδή υπάρχει φόβος ότι από έκτακτος φόρος δεν μπορεί να γίνει «ημι-μόνιμος», επεξεργάζονται τη ..μέση λύση που προβλέπει την μείωσή του κατά 50%, ενώ δεν αποκλείεται να «πειράξουν» προς τα πάνω και το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οποίο ξεκινούσε η επιβολή του φόρου.
8. Τέλος επιτηδεύματος: Στο τραπέζι των επιλογών βρίσκεται και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το περιβόητο 600άρι που πληρώνουν συν ένα ποσό επιπλέον για όποιον έχει και υποκατάστημα. Εννοείται πως η κατάργηση δεν αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αλλά μόνο όσους έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα. Δηλαδή, θα πράξουν ..το αυτονόητο!
Πρακτικά, το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης, αν εγκριθεί από τους δανειστές, δεν θα περιλαμβάνει άμεσες μειώσεις φόρων, αλλά σταδιακές. Δεν έγινε όμως το ίδιο, όταν με αποφάσεις ολίγων εβδομάδων τους εκτόξευαν στα σημερινά επίπεδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου