Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Πετρελαϊκός θησαυρός «κρυμμένος» στην Ελλάδα



Το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας επιβεβαιώνεται από την κίνηση της ελβετικής τράπεζας Mirabaud να προχωρήσει σε αναλυτική έκθεση για τα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων, που διαθέτει η χώρα μας.
Με τίτλο «Ηidden oil potential in Greece» (Οι δυνατότητες του κρυμμένου πετρελαίου στην Ελλάδα), η μελέτη είναι αποκαλυπτική: Η Ελλάδα μπορεί να έχει περισσότερα από 150 δισ. ευρώ (85% του ΑΕΠ) ως κρατικά έσοδα τα επόμενα 30 χρόνια, από την
εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων.
Συγκεκριμένα η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο newmoney.gr, αναφέρει: «Παρόλο που οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες αποδεδειγμένων κοιτασμάτων φτάνουν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (30 mln boe), πρόσφατες σεισμικές έρευνες από τη νορβηγική εταιρεία PGS έδειξαν ότι τα συνολικά αποθέματα μπορούν να ξεπεράσουν τα 22 δισεκατομμύρια βαρέλια στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα και τα 4 δισ. βαρέλια στη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα μπορεί δυνητικά να φέρει περισσότερα από 150 δισ. έσοδα για τα επόμενα 30 χρόνια».
Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει μια περιορισμένη παραγωγή πετρελαίου 2.000 βαρελιών την ημέρα από το κοίτασμα του Πρίνου, με παραγωγό την Energean Oil & Gas. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα εξαρτάται ολοκληρωτικά από εξωτερικές πηγές ενέργειας. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα ξόδεψε 15,6 δισ. ευρώ για να αγοράσει ξένο πετρέλαιο, δηλαδή το 8,5% του ελληνικού ΑΕΠ, σημειώνεται στην έκθεση.
Όσον αφορά στα αποθέματα, η έκθεση της Mirabaud αναφέρει: ο Πρίνος διαθέτει 57,8 mln boe (ισοδύναμα πετρελαίου), ενώ στο Κατάκολο τα ανακτήσιμα αποθέματα φτάνουν τα 6 mln boe. Η περιοχή των Ιωαννίνων διαθέτει 80 mln boe.
H ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε ανοιχτούς διαγωνισμούς για τρεις περιοχές: σε Ιωάννινα, στον Πατραϊκό και στο Κατάκολο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων επιλέχθηκε η Energean (80%) με την καναδική Petra Petroleum και τη Schlumberger ως στρατηγικούς συνεταίρους. Το επενδυτικό πρόγραμμα σ' αυτή την επένδυση ανέρχεται σε 32,44 εκατ. ευρώ. Στο Κατάκολο επιλέχθηκε η Energean Oil & Gas (60%) με στρατηγικούς εταίρους την αγγλική Trajan Oil & Gas και τη Schlumberger. Oι επενδύσεις σ' αυτή την περιοχή θα ανέλθουν σε 15,6 εκατ. ευρώ. Τέλος, στον Πατραϊκό κόλπο κοινοπραξία τριών εταιρειών προχώρησε σε προσφορά: τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Petroceltic Ιnternational και η Edison International κατέχουν από 1/3 των μετοχών της κοινοπραξίας.
Με την αναθεώρηση του νομικού και φορολογικού πλαισίου, τονίζεται στην έκθεση, δημιουργείται ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον για επενδύσεις.
Τα ευρήματα της μελέτης πιστοποιούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό της πλούτο και για να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την εξάρτησή της από ξένες πηγές ενέργειες, αλλά και για να αυξήσει τα έσοδά της, τη στιγμή μάλιστα που οι δυσβάσταχτες συνέπειες των μνημονίων θα βαραίνουν για πολλά χρόνια στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Το ζήτημα είναι πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι η έννοια του δημοσίου συμφέροντος και δεν θα έχουμε να κάνουμε με μία ακόμα περίπτωση «ξεπουλήματος» εθνικού πλούτου. Ποιος θα αναλάβει αυτή την ευθύνη, η κυβέρνηση, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (Ε∆ΕΥ Α.Ε.) ή κάποιος άλλος φορέας και με ποια τεχνογνωσία, είναι κάποια από τα ερωτήματα που προκύπτουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου