Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Τέτοιος τάφος μόνο για τον Μ. Αλέξανδρο



«Μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος θα άξιζε ένα τόσο μεγαλόπρεπο και ακριβό τόπο ανάπαυσης», υποστηρίζει σε άρθρο του για τον τύμβο Κάστα στην Αμφίπολη ο Αμερικανός καθηγητής κλασικών σπουδών Τζέιμς Ρομ.Ο Ρομ, καθηγητής του πανεπιστημίου Bard και συγγραφέας του βιβλίου: «Το φάντασμα στο θρόνο: Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου και ο πόλεμος για το στέμμα και την αυτοκρατορία», σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Dailybeast με τίτλο «Είναι αυτός ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου;» υποστηρίζει πως στην Αμφίπολη κρύβεται
ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας, που αναμένεται να λυθεί τις επόμενες μέρες.

Ο ίδιος διατυπώνει την άποψη πως «η πιο σπουδαία ανακάλυψη των Αρχαίων Μακεδόνων, το έθνος που κάποτε κυβέρνησε ο Μ. Αλέξανδρος, έχει επιτευχθεί».

Υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια βασιλική ταφή ενός σπουδαίου στρατηγού ή βασιλιά: «Σε σχήμα κύκλου και αχανές στο μέγεθος, το κτίριο κάτω από το λόφο έχει ονομαστεί τύμβος λόγω έλλειψης μίας καλύτερης ετικέτας.

Τα κυκλικά κτίσματα, αν και σπάνια στην αρχαιότητα, μερικές φορές χρησιμοποιούντο για βασιλικές ταφές, αλλά κανείς άλλος δεν πλησίασε στο μέγεθος και την κλίμακα του συγκεκριμένου: 500 μέτρα περίμετρο και περικυκλωμένος από εξαιρετικά χτισμένο μαρμάρινο τοίχο.

Στο κέντρο της κορυφής της οροφής κάποτε στεκόταν ένας λέοντας που αρκετό καιρό πριν μετακινήθηκε από την περιοχή, αλλά παραμένει δείγμα ότι ο τύμβος πιθανώς "φιλοξενεί" έναν σπουδαίο στρατηγό ή βασιλιά.

Η χρονολογία του μνημείου, σύμφωνα με αναλύσεις από το λέοντα και την τοιχοποιία, προσδιορίζεται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., λίγες δεκαετίες μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου».

Και εξηγεί: «Μόνο ο Αλέξανδρος θα μπορούσε να άξιζε ένα τόσο μεγαλόπρεπο και ακριβό τόπο ανάπαυσης. Βεβαίως είναι γνωστό ότι το λείψανο του στρατηλάτη βρίσκεται σε άλλη περιοχή αφού εκλάπη από τον Πτολεμαίο, τον μακεδόνα βασιλιά της Αιγύπτου, και ενταφιάστηκε στην Αλεξάνδρεια».

Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι αρχαιολόγοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τον θρύλο που θέλει τον Πτολεμαίο να έχει αντικαταστήσει το λείψανο του Μ.Αλεξάνδρου με άλλο.

Σημειώνει, δε, πως: «Τα λείψανα του πατέρα και του γιου του Αλέξανδρου, πιστεύεται ευρέως ότι είναι οι ένοικοι των δύο τύμβων που ανακαλύφθηκαν κατά τη δεκαετία του 1970 στη Βεργίνα, την περιοχή που κάποτε ήταν η βασιλική πρωτεύουσα».

Και καταλήγει συνδέοντας την Αμφίπολη με τη Βεργίνα: «Ωστόσο, αυτά βρίσκονται ακόμη στο επίκεντρο συζητήσεων, ένας γρίφος ο οποίος προσθέτει ακόμη μεγαλύτερο σασπένς γύρω από την Αμφίπολη.

Το γεγονός ότι στους τάφους της Βεργίνας δεν έχουν βρεθεί επιγραφές είναι επίσης ένα περίπλοκο -και ίσως αμφιλεγόμενο- σύνολο στοιχείων που πρέπει να αναλυθούν προτού εξαχθούν συμπεράσματα.

Η Αμφίπολη, ακόμη και αν το περιεχόμενό της δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο σύλησης, τότε ενδέχεται να αποκαλύψει ένα ή περισσότερα λείψανα που δεν θα είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν.

Το θέμα θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο, αν -όπως κάποιοι εκτιμούν- τελικά στην Αμφίπολη έχει ταφεί ο γιος του Αλέξανδρου, που σκοτώθηκε στην περιοχή περίπου το 308 π.Χ. Κάτι τέτοιο θα ρίξει την αμφιλεγόμενη ανάλυση των τάφων της Βεργίνας σε πλήρη αποδιοργάνωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου