Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης



Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή της αναγνωρίζει σήμερα με διάταγμα το Κράτος της Παλαιστίνης και γίνεται έτσι η πρώτη δυτική χώρα της ΕΕ που λαμβάνει αυτή την απόφαση.
Στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν είχε ανακοινώσει πως η Σουηδία θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, κάτι που είχαν χαιρετίσει οι παλαιστινιακές αρχές, αλλά είχαν επικρίνει έντονα το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε ως "θαρραλέα και ιστορική" την αναγνώριση και κάλεσε - όσες χώρες δεν το έχουν κάνει - να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας.
Αντίθετα, με μια δόση ειρωνίας, το Ισραήλ χαρακτήρισε "ατυχή" την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Σουηδία, υπογραμμίζοντας ότι το Μεσανατολικό είναι "πιο περίπλοκο από τη συναρμολόγηση των επίπλων του Ικέα".
Λίγο αργότερα, το Ισραήλ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Στοκχόλμη για διαβουλεύσεις. Ο Ισαάκ Μπάχμαν, που βρίσκεται στη Στοκχόλμη από το 2012, εκλήθη να επιστρέψει στο Ισραήλ και να παραμείνει στη χώρα για ένα αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Εμάνουελ Νάχσον, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
«Αυτό δείχνει πραγματικά την ενόχλησή μας και τον εκνευρισμό μας έπειτα από μια ανώφελη απόφαση που δεν συμβάλλει στο ενδεχόμενο επιστροφής στις διαπραγματεύσεις», συνέχισε ο Νάχσον.
Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, 112 χώρες έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Σύμφωνα ωστόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή, οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης είναι 134, μεταξύ των οποίων επτά μέλη της ΕΕ --τα οποία το είχαν αναγνωρίσει πριν ενταχθούν στην ΕΕ: η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου