Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Σόιμπλε: Εχουν δίκιο που «τα χώνουν» στη Γερμανία αλλά δεν αλλάζουμε



Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχεται πως η κριτική που ασκείται στο Βερολίνο είναι δικαιολογημένη, ωστόσο, επισημαίνει ότι η πολιτική της χώρας του δεν αλλάζει ξεκαθαρίζοντας ότι η Γερμανία δεν βρίσκεται σε κρίση.
«Η κριτική που μας ασκείται είναι δικαιολογημένη», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και ομολογεί ότι η Γερμανία «πρέπει να κάνει περισσότερα για την ανταγωνιστικότητά της». Θεωρεί ωστόσο αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε κρίση.

«Αν όλες οι χώρες της ευρωζώνης αναπτύσσονταν το ίδιο δυνατά όπως η Γερμανία αυτή τη στιγμή, δεν θα υπήρχαν προβλήματα. Η συζήτηση ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κρίση δεν εχει καμμία βάση. Και η σύγκριση με αναδυόμενες χώρες οι οποίες αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται περισσότερο από εμάς, είναι εσφαλμένη. Αυτές οι χώρες πρέπει να αναπτύσσονται πιο δυνατά από ό,τι μια ανεπτυγμένη οικονομία», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην Berliner Morgenpost, σχολιάζοντας τις παραινέσεις που ασκούνται το τελευταίο διάστημα στο Βερολίνο για περισσότερες επενδύσεις.
Σημειώνει πάντως ότι το θέμα των επενδύσεων θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στις συζητήσεις που θα έχει αύριο ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τους Γάλλους ομολόγους τους στο Βερολίνο και εστιάζει το ενδιαφέρον του σε επενδύσεις στον τομέα ψηφιακής και ενεργειακής ένωσης και στον τομέα των υποδομών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ανάγκες εξοπλισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, για τις οποίες μίλησε πρόσφατα δημοσίως η υπουργός ‘Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι «μεσοπρόθεσμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων» και προσθέτει ότι «το ουσιαστικό είναι να είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, για να συμβάλλουμε σε μια κατάσταση ειρήνης και ελευθερίας στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου