Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Και τουρκικό υποβρύχιο μαζί με το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ



Λευκωσία, Κύπρος

Υποβρύχιο του τουρκικού Ναυτικού εντοπίστηκε να συνοδεύει το τουρκικό σκάφος «Μπαρμαπαρός»  που διεξάγει σεισμικές έρευνες ανοικτά της Λεμεσού και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η παρουσία του επιβεβαιώθηκε από σκάφη της διεθνούς ναυτικής δύναμης UNIFIL, που περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια των ερευνών την προηγούμενη εβδομάδα για τον εντοπισμό των χειριστών του μικρού πολιτικού αεροσκάφους, που συνετρίβη στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σκάφη της διεθνούς δύναμης, αναζητώντας τα συντρίμμια του αεροσκάφους με τα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου, εντόπισαν μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο το οποίο δεν ήταν τίποτα άλλο από το τουρκικό υποβρύχιο.

Σήμερα Τρίτη, το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται έρευνες στο οικόπεδο «9» της κυπριακής ΑΟΖ, σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 της κοινοπραξίας ENI/KOGAS. Δίπλα του πλέουν, εκτός από δύο σκάφη υποστήριξης, και δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη. Πρόκειται για τη φρεγάτα «Goksu», που συνοδεύει το «Μπαρμαρός», και την κορβέτα «Bartin» που παρακολουθεί την κυπριακή πλατφόρμα στη ερευνητική γεώτρηση «Ονασαγόρας» του οικοπέδου «9».

Στη Λευκωσία επικρατεί προβληματισμός για τις κινήσεις της Αγκυρας και εκτιμούν ότι η Τουρκία επιχειρεί να θωρακίσει την παρουσία της για την ολοκλήρωση των ερευνών. Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Βασίλης Παπαιωάννου, μετά την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία, τόνισε ότι «κυριαρχικά δικαιώματα κατοχυρωμένο από το διεθνή νόμο δεν μπορούν αν απαραβιάζονται και αυτό είναι το μήνυμά μας προς όλους».

Για τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο ενημέρωσε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο κ. Φωκαΐδης παρέστη στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος του κ. Αβραμόπουλου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου