Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Στο 0,2% ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το γ' τρίμηνο



Συνεχίζουν τη χαμηλή πτήση τους οι οικονομίες της Ευρωζώνης, επιτυγχάνοντας αύξηση ΑΕΠ μόλις 0,2% κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε μειώσει τα επιτόκια σε μηδενικό επίπεδο. Σε τριμηνιαία βάση (σύγκριση ΑΕΠ γ' τριμήνου με ΑΕΠ β' τριμήνου) η επίδοση είναι ελαφρώς καλύτερη εκείνης κατά τους ανοιξιάτικους μήνες (0,1%) ενώ σε 12μηνη βάση (σύγκριση ΑΕΠ γ' τριμήνου 2014 με ΑΕΠ γ' τριμήνου 2013) ο ρυθμός ανάπτυξης διατηρήθηκε στο 0,8%. Με την επίδοση αυτή το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατάφερε να επιστρέψει στο επίπεδο όπου βρισκόταν προ τριετίας, δικαιώνοντας κατά... ένα τρίτο την προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιούις περί κινδύνου χαμένης δεκαετίας.

Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συνεχίζει να υπολείπεται (κατά 2%) του επιπέδου όπου βρισκόταν πριν από την κρίση, ενώ στη Βρετανία είναι υψηλότερο κατά 4% και στις ΗΠΑ κατά 2%. Μια μικρή λεπτομέρεια: στις δύο τελευταίες οικονομίες η κεντρική τράπεζα δεν δίστασε να τυπώσει χρήμα, ενώ στη Φρανκφούρτη ακόμα συνεχίζουν να το συζητούν. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες φαίνεται, μάλιστα, ότι απομακρύνουν το ενδεχόμενο άμεσης ανάληψης δράσης από την ΕΚΤ. Μπορεί η συνολική εικόνα να μην έχει βελτιωθεί αισθητά, πλην όμως οι δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης εξέπληξαν θετικά, αποφεύγοντας τα χειρότερα.
Στη Γερμανία το ΑΕΠ κατάφερε να αναπληρώσει το έδαφος που χάθηκε το προηγούμενο τρίμηνο και αποφεύχθηκε η ύφεση. Σε 12μηνη βάση, πάντως, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν το γ' τρίμηνο σχεδόν ο μισός εκείνου στις αρχές του έτους (1,2% από 2,3%). Στη Γαλλία το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση κατέγραψε αύξηση για πρώτη φορά φέτος, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο 12μηνος ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο είναι ο μισός εκείνου το α' τρίμηνο (0,4% από 0,8%). Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος της αύξησης του γαλλικού ΑΕΠ προήλθε από τις δημόσιες δαπάνες. Αν εξαιρεθεί η επίδρασή τους, τότε το γαλλικό ΑΕΠ παραμένει την τελευταία τριετία καθηλωμένο.
Προβληματισμό δημιουργούν τα στοιχεία για την ολλανδική οικονομία, που από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έχει εισέλθει τρεις φορές σε ύφεση: Μετά από ανάπτυξη 0,6% το β' τρίμηνο, το ΑΕΠ «έτρεξε» μόλις με 0,2% τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η εικόνα στην Ευρω-περιφέρεια, όπου υποτίθεται ότι οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις έπρεπε ήδη να αποδίδουν. Η ιταλική οικονομία παρέμεινε στην ύφεση, με το ΑΕΠ να μειώνεται 0,1% το γ' τρίμηνο και να μην έχει αυξηθεί μετά το β' τρίμηνο του 2011. Σε σχέση με την περίοδο πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση το ιταλικό ΑΕΠ είναι πλέον μειωμένο σχεδόν κατά 10%. Στην ιβηρική χερσόνησο τόσο η ισπανική όσο και η πορτογαλική οικονομία «κατέβασαν ταχύτητα», με την τελευταία να απογοητεύει τους αναλυτές που προέβλεπαν επιτάχυνση της ανάπτυξης. Στην Κύπρο το ΑΕΠ συνέχισε να συρρικνώνεται με ρυθμό 0,4% σε τριμηνιαία και 2% σε 12μηνη βάση.
Καθώς όμως τα στοιχεία συνολικά για την Ευρωζώνη καταγράφουν (έστω και οριακή) ανάκαμψη και αφού Γαλλία και Γερμανία απέφυγαν την ύφεση, δύσκολα στην ΕΚΤ θα αποφασίσουν να προχωρήσουν άμεσα σε νέα μέτρα στήριξης των οικονομιών. Το πιθανότερο είναι να περιμένουν τα αποτελέσματα από τις αγορές καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων και στις αρχές του 2015 να επανεκτιμήσουν την κατάσταση.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου