Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Αχνά σημάδια ελπίδας στην Ελλάδα «βλέπει» η Die Presse



Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, η ανεργία μειώνεται, ενώ πρόοδος καταγράφεται ακόμη και στις ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο ο πολιτικός κίνδυνος πρόωρων εκλογών την άνοιξη φρενάρει τις επενδύσεις, αναφέρει στον υπότιτλο σημερινής ανταπόκρισης του Κρίστιαν Γκόνζα από την Αθήνα, με τίτλο «Αχνά σημάδια ελπίδας στην Ελλάδα», η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως τώρα επιβεβαιώνεται ότι η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται και πάλι σχετικά έντονα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη,
παρουσιάζοντας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, αύξηση κατά 1,4% μέσα στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με πέρσι, σαφώς υψηλότερη από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη που ήταν μόνον 0,8%.
Επιπλέον, όπως φάνηκε έπειτα από διόρθωση των στοιχείων, η ελληνική οικονομία παρουσίασε επίσης ελαφρά ανάπτυξη κατά 0,4%, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου κάτι που είχε θετικό αντίκτυπο και στην ανεργία, η οποία από το 27,8% το φθινόπωρο του 2013 μειώθηκε έως τον Αύγουστο στο 25,9%.
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό τελειώνει για τους Έλληνες ένας εφιάλτης έξι ετών, καθώς στη διάρκεια της κρίσης χρέους έχασαν 30% του εισοδήματός τους και τώρα, κύριο στήριγμα της ανάκαμψης είναι οι παροχές υπηρεσιών, ιδιαίτερα ο τουρισμός και η ιδιωτική κατανάλωση, ωστόσο εκεί βρίσκεται επίσης ένας κίνδυνος, με τις επενδύσεις να εξακολουθούν να είναι ασθενείς, η βιομηχανική παραγωγή να συνεχίζει να μειώνεται και οι εξαγωγές να αυξάνονται με αργό ρυθμό παρά τη μείωση του εργατικού κόστους.
Τούτο σημαίνει πως η ανάπτυξη δεν στηρίζεται σε στέρεες βάσεις, διότι αν υποχωρήσει εκ νέου η κατανάλωση, για παράδειγμα με αφορμή την επόμενη πολιτική κρίση, τότε θα μπορούσε η ανάκαμψη να είναι πλέον παρελθόν, ενώ και η επιφυλακτικότητα στις επενδύσεις εξηγείται με έναν πολιτικό κίνδυνο, τον φόβο πρόωρων εκλογών την ερχόμενη άνοιξη, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Προστίθεται δε, πως σε βάθος χρόνου η αύξηση του ΑΕΠ θα βρεθεί μεταξύ 0,6% και 1%, ωστόσο για να υπάρξει έως το 2022, μείωση του χρέους από το 175% στο 117% όπως συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές, θα πρέπει όλα τα επόμενα χρόνια να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα σε ποσοστό 4%, που θα συνδέονται με μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, κάτι που συνεπάγεται προϋπολογισμούς λιτότητας και στασιμότητα μισθών.
Επιπλέον, θα πρέπει οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση κρατικής περιουσίας να οδηγήσουν σε απευθείας μείωση του κρατικού χρέους, ωστόσο στο θέμα αυτό τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών υπήρξαν απογοητευτικά.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά στην υπογραφή την περασμένη Παρασκευή, της συμφωνίας εκμετάλλευσης του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας από τη «Lamda Development», από την οποία το δημόσιο θα εισπράξει 915 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος της οικογένειας εφοπλιστών Λάτση υποχρεώνεται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην τεράστια έκταση με πρόσβαση στη θάλασσα, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα ακίνητα της Ευρώπης.
Το δημοσίευμα της Die Presse καταλήγει σημειώνοντας πως το κράτος θα συμμετέχει με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη, αλλά θα πρέπει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να φροντίσει για την έκδοση των αδειών για τα έργα υποδομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου