Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η ακριβή -για τους φορολογούμενους- ιστορία των ελικοπτέρων NH 90!



Μπορεί η μικρο-κομματική λογική και η αντίστοιχη κουτοπόνηρη πρακτική (...της δεκαετίας του '50!) να ...μπλέκει στους ...έλικες των ελικοπτέρων ενός στρατού που έχει κάνει προσπάθειες να είναι σύγχρονος, και να στήνει αστείες υποθέσεις; Η απάντηση είναι ναι, και είναι καλό να τις μαθαίνουμε, έστω και με καθυστέρηση, για να μην μας θεωρούν κάποιοι χαχόλους!


Αφορμή για την προσέγγιση αυτή μας έδωσε είναι η άφιξη στο αεροδρόμιο των Μεγάρων , χθες,του 10ου από τα 20 παραγγελθέντα στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία NHI / Eurocopter, μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 για τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού, η οποία ήδη, μετά από τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις τα αξιοποιεί πλήρως και έχει αρκετά από αυτά πλήρως επιχειρησιακά!

Λίγο πολύ η ιστορία είναι γνωστή :

Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία δέχθηκε παραγγελίες από πολλές χώρες για το ΝΗ-90 χωρίς ακόμα να το έχει αναπτύξει πλήρως - μονο πρότυπα.Εξ αυτού η  κοινοπραξία NHI / Eurocopter κατέστη εκπρόθεσμη να παραδώσει στους συμφωνηθέντες χρόνους, αλλά και να μην έχει δυνατότητα πλήρους ανταπόκρισης στις προδιαγραφές των διαφόρων διαμορφώσεων που είχε συμφωνήσει, συμβατικά, με κάθε χώρα.Αυτό ίσχυσε και για την Ελλάδα και για αρκετές άλλες χώρες. Άρχισαν σκληρές  διαπραγματεύσεις ( από όλες τις χώρες), τροποποιήσεις των συμβάσεων κλπ. Όσον αφορά την Ελλάδα- και αφήνοντας το σκέλος της εν τω μεταξύ δικαστικής έρευνας για ενδεχόμενα σκάνδαλα  διαφάνειας κλπ- πέτυχε το 2010 συμφωνία οριστικού χρονοδιαγράμματος παραδόσεων ( που έκτοτε τηρείται) αλλά και μια σημαντικότατη έκπτωση τιμής περί τα 105 -110 εκατομμύρια ευρώ για τις μέχρι τότε καθυστερήσεις και τις άλλες, ας πούμε, αβαρίες. 

Η έκπτωση/ποινή των 110 εκ ευρώ

Κατά τις πληροφορίες η ελληνική έκπτωση ( τιμωρία ουσιαστικά της Κοινοπραξίας για τις ευθύνες της) ήταν από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες. Το γενικό σκέλος της συμφωνίας (νέα χρονοδιαγράμματα και έκπτωση/ποινή) την ανακοίνωσε χωρίς ύψος ποσού, ο  τότε Υπουργός Άμυνας κ Ευάγγελος Βενιζέλος. Το ρεπορτάζ έλεγε τότε ότι η Κοινοπραξία ζήτησε χαμηλούς τόνους και όχι δημοσιοποίηση του ποσού ( 105-110 εκατομμύρια ευρώ) για λόγους δικής της εμπορικής πολιτικής. Το ότι έγινε ευκαταφρόνητη έκπτωση ωστόσο ανακοινώθηκε - αν και  ''σεμνά'' .Στο OnAlert.gr το έχουμε γράψει πολλές φορές ( πρόσφατα 19-10-2013 και 30-4-2014 κ.α.). 

Ερχόμαστε τώρα στο  καλοκαίρι του 2014 ( 1/8) . Σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας (Εφημερίδα Συντακτών)  στο πλαίσιο ρεπορτάζ που παρουσίασε για διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα,  ανέφερε για τα ΝΗ-90:

''Η πλέον προκλητική περίπτωση, όμως, είναι το πρόγραμμα συντήρησης ύψους 75,5 εκατ. ευρώ για τα μεταγωγικά ελικοπτέρα ΝΗ-90 του Στρατού Ξηράς, το οποίο δόθηκε στην ίδια ευρωπαϊκή κοινοπραξία που τα είχαμε παραγγείλει. Αντί, δηλαδή, να επιβληθούν κυρώσεις στην κοινοπραξία ΝΗ INDUSTRIES (αποτελούμενη από τις εταιρείες Eurocopter Γαλλίας, Eurocopter Γερμανίας, Fokker Ολλανδίας, Agusta Ιταλίας), την… επιβραβεύσαμε, γιατί μόλις προχθές πήραμε το 9ο από το συνολικά 20 ελικόπτερα που είχαμε παραγγείλει και τα οποία θα έπρεπε να έχουμε παραλάβει –σύμφωνα με την αρχική σύμβαση- το 2009. Πρόκειται για μια σύμβαση συνολικού κόστους περίπου 700 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε μέσω «SWAP» ύψους 41 εκατ. ευρώ από την Deutsche Bank και για την οποία προκαταβάλαμε το 40% της τον Οκτώβριο του 2003. Το «σκάνδαλο» βρίσκεται ήδη, από το 2004, στα συρτάρια των εισαγγελικών λειτουργών, μετά το πόρισμα που συνέταξε επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βάσει της οποία υπάρχει υπερτιμολόγηση (τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ ανά ελικόπτερο) και ως τώρα δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που έχουν προσδιοριστεί σε 919 εκατ. ευρώ''. 

Δεν θα μπούμε στα διάφορα σκέλη του ρεπορτάζ για τα ΝΗ-90, σημειώνουμε όμως την σαφή καταγγελία - σχόλιο της εφημερίδας ότι δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις για τις καθυστερήσεις. Αυτό είναι σαφές και προφανώς οφείλεται στο ότι η εφημερίδα δεν είχε υπόψην της την ανακοίνωση για την έκπτωση/ποινή. Συμβαίνουν ωστόσο αυτά, ιδίως επειδή δεν είχε υπάρξει τυμπανουκρουσία....

Η σιωπή του ΓΕΣ για την έκπτωση

Από τα όσα η καλή εφημερίδα ...καταχέριασε στο Στρατό Ξηράς σχετικά με τα ΝΗ-90 - και τις δήθεν ανύπαρκτες ''κυρώσεις''- το ΓΕΣ έσπευσε να απαντήσει την επομένη σχεδόν σε ...όλα, πλην όμως απέφυγε να πει λέξη ότι υπήρξε έκπτωση το 2010! Παρόλο που ήταν κάτι στα συν του ΓΕΣ και της ελληνικής πολιτείας εν γένει. 

Συγκεκριμένα απάντησε: '' Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει σχετικά με δημοσιεύματα στον έντυπο Τύπο που αφορούν στην ενεργοποίηση 42 εξοπλιστικών προγραμμάτων και ειδικότερα για τα προγράμματα του Στρατού Ξηράς τα παρακάτω: 1. (...) 2. Η εν συνεχεία υποστήριξη Μεταφορικών Ε/Π NH-90 αφορά στην υποστήριξη του στόλου των 20 συνολικά Ε/Π (σ.σ. ελικοπτέρων) του τύπου NH-90 προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης και διαρκής διαθεσιμότητά τους, και επιπλέον η βέλτιστη και αποτελεσματικότερη συντήρηση του συνόλου των υποσυστημάτων του Ε/Π. 3.(...) ''.

Όπως διαβάζετε, ΤΙΠΟΤΑ για την κατά 105 ή 110 εκατ. ευρώ έκπτωση λόγω των καθυστερήσεων υπαιτιότητας της ξένης εταιρίας, δεν αναφέρετε.Τσιμουδιά! 
Τόσο απόλυτη ήταν η σιωπή του ΓΕΣ για την έκπτωση που - δικαιολογημένα η εφημερίδα, αφού αγνοούσε την πραγματικότητα- να επανέλθει καλόπιστα στο σχόλιό της και μεταξύ άλλων θεμάτων που έμειναν αναπάντητα ή και νέων, ξαναρωτά: '' Έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην προμηθεύτρια εταιρεία για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν παραδοθεί ούτε τα μισά της αρχικής παραγγελίας;''.

Και πάλι σιωπή από το ΓΕΣ. 

Γιατί κρύφτηκε η έκπτωση;
Βέβαια για να είμαστε ακριβείς η σιωπή δεν είναι ακριβώς του ...ΓΕΣ. Κατά τις πληροφορίες μας από απολύτως αξιόπιστες πηγές οι υπηρεσίες του ΓΕΣ στα ενημερωτικά με το ιστορικό που είχαν ετοιμάσει για την ηγεσία, ανέφεραν το θέμα της εκπτώσεως που είχε επιτευχθεί στο πλαίσιο της τότε τροποποίησης της Σύμβασης. Τελικά δεν περιελήφθη στην επίσημη απάντηση...Ποιος την έκοψε; Πάλι οι αξιόπιστες πηγές μας μας λένε ότι ''ήταν πολιτική απόφαση''... 
Και ευλόγως θα ρωτήσει κάποιος: Γιατί; 
Η απάντηση μας οδηγεί - και εξηγεί - τον πρόλογό μας :Η μικρο-κομματική λογική και η αντίστοιχη κουτοπόνηρη πρακτική (...της δεκαετίας του '50!)! Διότι η έκπτωση επιτεύχθηκε το 2010! Και ο νοών νοήτω!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ:

1).Με τέτοια μυαλά δεν πάμε μπροστά! Ούτε σημειωτόν δεν πάμε! 
2).Είμασταν τόσο αναλυτικοί, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να κινούμαστε, να φύγουμε από αυτό το ''σημειωτόν''. Κι ο χειρισμός της συγκεκριμένης ...παρανυχίδας της συνολικής υπόθεσης των ΝΗ-90 ( που έχει πολλά αρνητικά) δείχνει πολλά- στην αντίθετη κατεύθυνση όμως!


onalert 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου