Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Τι δείχνουν οι 160 - Η (μεγάλη) πιθανότητα των εκλογών



Μπορεί ουδείς να περίμενε ότι θα εκλεγόταν με την πρώτη ψηφοφορία Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο οι 160 βουλευτές που συγκέντρωσε ο Σταύρος Δήμας δεν προοιωνίζεται εκλογή προέδρου ούτε στην τρίτη ψηφοφορία.

Η διαφορά των 20 ψήφων που απαιτούνται ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 είναι μεγάλη, για να μπορεί να προέλθει από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων βουλευτών.


Αν κάτι δεν αλλάξει, εάν δεν έχουμε κάποιο έκτακτο γεγονός, που θα συνεγείρει την πατριωτική συνείδηση των βουλευτών, ή κάποια αλλαγή στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τότε το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι οι κάλπες καταχείμωνο.

Βεβαίως, η πορεία προς τη δεύτερη και ιδιαίτερα προς την τρίτη ψηφοφορία θα κριθεί πολύ περισσότερο από τις αγορές την Πέμπτη το πρωί. Η πορεία του Χρηματιστηρίου, η αντίδραση των αγορών ομολόγων, οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων και οι εξελίξεις στην τραπεζική αγορά θα έιναι οι καταλύτες που θα θέσουν τα κόμματα ενώπιον των θεσμικών ευθυνών τους και τους μεμονωμένους βουλευτές ενώπιον του προσωπικού πατριωτικού καθήκοντός τους.

Μήνυμα Σαμαρά: Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος - Οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να μπούμε σε περιπέτειες

Την αισιοδοξία του ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, διατύπωσε, με δήλωσή του, μετά την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς.

«Σήμερα ήταν η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα κι είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Θέλω επίσης να συγχαρώ εκείνους τους βουλευτές, οι οποίοι ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και από την πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον κ. Δήμα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: «Τη διέξοδο θα την δώσει ο λαός και η Δημοκρατία»

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό, η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε, αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΣυΡιζΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, αποχωρώντας από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική τού φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Πιο αισιόδοξη. Γιατί η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Και πολύ σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσουν ο ελληνικός λαός και η Δημοκρατία».

Το μήνυμα της ΔημΑρ - Κουβέλης: «Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές»

Την εκτίμηση ότι με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔημΑρ, κ. Φώτης Κουβέλης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για εκλογές», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας οι βουλευτές της ΔημΑρ κατέδειξαν την ανάγκη και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα.

Η στάση των ΑΝ.ΕΛ. - Καμμένος: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα»

«Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε, θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες σε αντικατάσταση της κυβέρνησης», δήλωσε από την πελυρά του, ο κ. Πάνος Καμμένος, αποχωρώντας από τη Βουλή.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος θα συναντηθεί την Πέμπτη στις 11 το πρωί με τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Κων. Μητσοτάκης.

Σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απέκλεισε την πιθανότητα να αλλάξει άποψη. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις υπόλοιπες διαδικασίες υπέρ του Σταύρου Δήμα, όπως είπε.

Το «παρών» του Παναγιώτη Μελά

Το «παρών» του Παναγιώτη Μελά αποτέλεσε έκπληξη για την ψηφοφορία, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛ., είχε εκφραστεί πριν την ψηφοφορία υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα.

Όπως είπε ο ίδιος, δεν θα τηρήσει την ίδια στάση στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν.

«Είχα δηλώσει ότι είμαι 80% Σταύρος Δήμας και 20% παρών. Σήμερα εξέφρασα το 20%». δήλωσε ο κ. Μελάς, ενώ όταν ερωτήθηκε εάν τελικώς θα ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου, δήλωσε ότι είναι «προς θετική κατεύθυνση».

Γ. Κουράκος: Θα ψηφίσω Πρόεδρο υπό τρεις προϋποθέσεις

Τρεις προϋποθέσεις έθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Πειραιά, κ. Γιάννης Κουράκος για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα ο βουλευτής, που ψήφισε «παρών» απόψε, τόνισε ότι για να ψηφίσει για ΠτΔ πρέπει να υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις:
-Κυβέρνηση εθνικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους «γιατί το χρέος είναι εθνική υπόθεση και αφορά 4-5 γενιές Ελλήνων»
-Ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης
-Ορισμός ημερομηνίας εκλογών

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκο «υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Ο κ. Κουράκος, καταλήγοντας, εκτίμησε ότι «ο κ. Σαμαράς θέλει να μας οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Για να μην οδηγηθούμε σε εκλογές, πρέπει να συντρέξουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις».
kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου