Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ο μαγικός ρόλος του γονιού στις γιορτές!



Τα Χριστούγεννα κατά παράδοση είναι οικογενειακή γιορτή και ίσως από τις πιο εορταστικές και ξεχωριστές για τα παιδιά και τους ενήλικες.

Μικροί και μεγάλοι από πολύ νωρίς μπαίνουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων, περιμένουν με ανυπομονησία τα σχολεία να κλείσουν, το στολισμό του σπιτιού, τη συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Ο ερχομός του Άγιου Βασίλη, εκτός από τις βόλτες και τα δώρα, μπορεί να τους φέρει κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα που ζουν σε διαφορετική πόλη ή χώρα.


Η σημασία της οικογένειας τις γιορτές!

Το κάθε άτομο αντιλαμβάνεται, βιώνει και αναβιώνει τις γιορτές με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Οι θετικές και οι αρνητικές συναισθηματικές καταγραφές από την παιδική ηλικία είναι αυτές που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας μας και εμπλουτίζουν τον συναισθηματικό μας κόσμο. Ιδιαίτερα τις εορταστικές περιόδους οι καταγραφές των συναισθήματων και αναμνήσεων που γεννιούνται, βιώνονται από το άτομο πιο έντονα. Τις ημέρες των γιορτών προσφέρεται η δυνατότητα στα μέλη της οικογένειας να βρεθούν όλοι μαζί σε διάρκεια αλλά και σε ποιότητα.

Οι κοινές δραστηριότητες και η ποιότητα χρόνου μεταξύ των γονιών και του παιδιού/έφηβου ευνοούν τα θετικά συναισθήματα, βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής του. Οι οικογενειακές γιορτές είναι ένας συμβολικός τρόπος επικοινωνίας, αγάπης, προσφοράς μεταξύ των μελών. Στο παιδί διευκολύνουν την αίσθηση της συναισθηματικής ασφάλειας, συνέχειας και συνέπειας μέσα από την νοηματοδότηση της επανάληψης στο χρόνο, των παραδόσεων και εθίμων (που διεξάγωνται, διατηρούνται και μεταφέρονται με διαφορετικό, ξεχωριστό τρόπο σε κάθε οικογένεια).

Στον έφηβο ευνοούνται συχνά οι συνθήκες για μία πιο ποιοτική επικοινωνία με τους γονείς, συγγενείς ή την δημιουργία νέων φιλικών γνωριμιών.

Ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί - έφηβο: Το «πολυτιμότερο» δώρο των Χριστουγέννων!

Με αφορμή τις γιορτές, το «πολυτιμότερο» δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας παιρνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί του .
Καταρχήν στραφείτε στον εαυτό σας - ως γονείς - οι ίδιοι να δώσετε λίγο χρόνο για ανασυγκρότηση για καλύτερη διαχείριση των δυσκολιών, ουσιαστική επικοινωνία με τον/την σύντροφό σας. Στη συνέχεια, δώστε στο παιδί/έφηβο τη δυνατότητα έκφρασης δείχνοντάς του αποδοχή, ενθάρρυνση, κατανόηση, ενσυναίσθηση, τρυφερότητα.

Προτείνετε μία συζήτηση για επιθυμίες και ευχές με το νέο έτος 2015, αλλά και τι θετικό κρατήσε ο καθένας ξεχωριστά από το 2014. Θα μπορούσε να είναι βοηθητικό για τους υπόλοιπους να κάνετε εσείς την αρχή. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε το ερέθισμα στα μέλη της οικογένειας για σκέψη και για έκφραση - μοίρασμα συναισθημάτων, συνειδητοποίηση γεγονότων/ καταστάσεων, εσωτερική ανασυγκρότηση και υποκίνηση για υλοποίηση στόχων στο μέλλον.

Προτείνετε στο παιδί/ έφηβο να κατασκευάσει μόνο του ή με τη βοήθεια σας (σύμφωνα με την ηλικία του), μία ευχητήρια κάρτα ή γράμμα σε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο ή στον Άγιο Βασίλη. Μαθαίνει να εκφράζεται, να ζητάει και να προσφέρει.

Αφιερώστε μαζί του κάποιες ώρες για εθελοντισμό, διαλέξτε μαζί ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, τρόφιμα για να τα χαρίσει σε κάποιο σύλλογο, σε μία άπορη οικογένεια. Θα το βοηθήσετε να γνωρίσει ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξή μας, συζητείστε στη συνέχεια μαζί του για το πως ένιωσε μ'αυτή την εμπειρία.

Προτείνετε μία βόλτα στην στολισμένη πόλη, κυρίως σε σημεία που έχουν οργανωθεί υπαίθριες παραστάσεις με τους ήρωες των εορτών ή τις φιλαρμονικές να παίζουν τα κάλαντα και μουσική των ημερών. Ενθαρρύνετε το παιδί/ έφηβο να τραγουδήσει τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε φίλους, συγγενείς και γειτονικά πρόσωπα.

Οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας τις γιορτινές διακοπές είναι πολλές και χρήσιμες. Μην ξεχνάτε πως η ουσία βρίσκεται στα πρόσωπα, στα συναισθήματα και στις εμπειρίες και όχι στα πράγματα.

H απλόχερη ζεστή αγκαλιά, η έκφραση αγάπης, θαυμασμού, αναγνώρισης, στο παιδί/ έφηβο είναι η πηγή της συναισθηματικής κληρονομιάς του για μία ζωή.

Καλές γιορτές!


familylife 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου