Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Στη φυλακή πρώην υπάλληλος του υπ. Πολιτισμού για την υπόθεση του Μακεδονικού θησαυρού!



Στη φυλακή πρώην υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού για την υπόθεση του μακεδονικού «θησαυρού» της Γερακαρούς
Ποινή κάθειρξης 20 και οκτώ ετών, αντιστοίχως, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε δύο άτομα που εμπλέκονταν στην υπόθεση του μακεδονικού θησαυρού που είχε αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2011 στη Γερακαρού, έξω από τη Θεσσαλονίκη, η εμπορική αξία του οποίου εκτιμήθηκε από ειδικούς σε 11,5 εκατ. ευρώ.


Ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε με την μεγαλύτερη ποινή υπήρξε υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού και εργάστηκε σε αρχαιολογικές ανασκαφές ενώ συμμετείχε και στις εργασίες των αρχαιολόγων στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Την εμπλοκή των δύο παραπάνω αποκάλυψε ανώνυμη επιστολή που έφτασε στο υπουργείο Πολιτισμού. Είχε προηγηθεί η σύλληψη και καταδίκη τεσσάρων μελών κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, από τους οποίους δύο εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ανάμεσα στις αρχαιότητες που είχαν βρεθεί τότε στα χέρια των αρχαιοκαπήλων και τα οποία, όπως προέκυψε από την έρευνα, διαπραγματεύονταν να πουλήσουν έναντι 10 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονταν τέσσερα κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια, γυάλινο αγγείο, πήλινα και μεταλλικά αγγεία, πήλινα ειδώλια, χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, αποτμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας των κατασχεθέντων αρχαίων είναι ότι αμέσως μετά τον εντοπισμό τους μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών όπου παρουσιάστηκαν επισήμως.

Ύστερα από υπόδειξη ενός εκ των αρχαιοκαπήλων εντοπίστηκαν στην περιοχή μεταξύ των χωριών Γερακαρού και Βασιλούδι Θεσσαλονίκης δύο αρχαϊκοί τάφοι από τους οποίους προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του μακεδονικού θησαυρού που κατασχέθηκε.


seleo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου