Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΕΙΠΕ ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος



Τελικά τι θα πρέπει να πιστέψουμε και τι όχι σε αυτόν τον κόσμο; 
Ποια λόγια πολιτικών να παίρνουμε «τοις μετρητοίς» και σε ποιες εξαγγελίες να πιστέψουμε;

Πριν 5 ημέρες ακριβώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν άκουγε για «παράταση Μνημονίου» δήλωνε ότι δεν θα υπάρξει, ενώ τώρα στη συνάντηση που είχε με τον Σόιμπλε, είπε τη μεγαλύτερη αλήθεια: «Βρισκόμαστε μόνο ένα βήμα πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής».

Όντως, το πρόγραμμα που κανένας Έλληνας δεν κατάφερε να προσαρμοστεί, το Μνημόνιο, βαπτίστηκε «πρόγραμμα προσαρμογής» και αυτό τελειώνει σε τρεις μήνες. Αν οι τρεις μήνες είναι ένα βήμα κύριε Βενιζέλο, τότε θα πρέπει να πάμε όλοι οι Έλληνες έναν… περίπατο και ίσως γυρίσουμε στο σπίτι μας σε… 10 χρόνια!
«Βρισκόμαστε μόνο ένα βήμα πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, ένα βήμα πριν από το άνοιγμα ενός νέου πλαισίου αναφοράς, ενός νέου καθεστώτος, πάντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με τη μορφή του ECCL και των ενισχυμένων συνθηκών πιστωτικής γραμμής, που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το μνημόνιο και την επιτήρηση από την τρόικα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πριν από τη συνάντηση που είχε νωρίτερα απόψε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Βενιζέλος επιμένει να μιλάει για πολιτική σταθερότητα, όταν την πολιτική αστάθεια τη δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση με τον Βενιζέλο αντιπρόεδρο. Γιατί πολιτική σταθερότητα με 155 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρχει για πολύ ακόμα. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ψάχνει και ψάχνεται για τους 180 για να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί αν η πολιτική της κυβέρνησης ήταν πιο σταθερή, όπως συνέβαινε τα περασμένα χρόνια, θα έβγαινε Πρόεδρος Δημοκρατίας χωρίς καν να χρειαστεί να μιλάμε για τρίτη ψηφοφορία.
Σόιμπλε: Πρώτα η ολοκλήρωση του προγράμματος, μετά η πιστωτική γραμμή
Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας όμως «μαγευτικά» και ουσιαστικά «έθαψε» το… καμπανάκι μέσα στα… μέλια και τους επαίνους για την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η Ελλάδα έχει δύσκολα χρόνια πίσω της. Αυτά τα χρόνια είναι επιτυχή. Οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν μεγάλη πρόοδο, η Ελλάδα είναι σήμερα οικονομικά και δημοσιονομικά σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι οι περισσότεροι θεωρούσαν δυνατό πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια και αυτό δείχνει ότι ο δρόμος της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων ήταν σωστός. Ήταν ένας επώδυνος δρόμος για τον ελληνικό λαό, αλλά αξίζει» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνησή του θα φέρει στη Βουλή το θέμα, όπου θα πρέπει να αποφασιστεί η έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για την επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο μήνες. «Η επιμήκυνση των δύο μηνών θα καταστήσει δυνατό να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και από την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξαρτώνται όλα τα ακόλουθα βήματα. Στο Eurogroup όμως είπαμε ήδη ότι είμαστε, σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, έτοιμοι να διαθέσουμε μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Αλλά αυτό είναι ένα βήμα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος» ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η τελευταία πρόταση ήταν η ουσία.
Πολύ απλά ο Σόιμπλε είπε ότι δεν πρόκειται να περάσει η Ελλάδα τον έναν Σκόπελο, το Μνημόνιο, αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση…
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο, αλλά πιστεύω ότι οι επιτευχθείσες επιτυχίες αποτελούν ενθάρρυνση για όλους ώστε να συνεχίσουν με συνέπεια σε αυτόν τον δρόμο. Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης και της Γερμανίας», υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Βενιζέλος: «Έχουμε 18 μήνες πριν λήξει η θητεία της κυβέρνησης»
Στη συνέχεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία, χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στις προσπάθειες της ίδιας τη ελληνικής κοινωνίας, βρίσκεται τώρα σε μια εντελώς διαφορετική θέση, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας, αλλιώς δεν θα έλεγε ενώπιον του Σόιμπλε ότι  «γι’ αυτό, όπως γνωρίζει ο κ. Σόιμπλε, αποφασίσαμε με τον πρωθυπουργό να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας 18 μήνες μέχρι το τέλος της βουλευτικής θητείας, προκειμένου να φροντίσουμε να απογειωθεί η ελληνική οικονομία»…
«Έχει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και ένα στέρεο τραπεζικό σύστημα» τόνισε ο Βενιζέλος και έκανε λόγο για το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, το θέμα του «καθαρού πολιτικού ορίζοντα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Τώρα πια οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, γνωρίζουν ότι όλος ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να απαντήσει σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, που είναι η πρόκληση της επόμενης μέρας μετά το μνημόνιο». Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του προχθεσινού Eurogroup και αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε ο κ. Σόιμπλε.
«Το Εurogroup ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες, προκειμένου να πετύχουμε την ολοκλήρωση την αξιολόγησης και τη συνέχεια, τη μετάβαση, σε ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς, το καθεστώς της πιστωτικής γραμμής, ενός θώρακα προστασίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες. Και χαίρομαι, γιατί σ’ αυτήν την καθοριστική στιγμή, θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω γύρω από τα θέματα αυτά, με τον πιο έγκυρο συνομιλητή που μπορεί να έχει κανείς, που είναι ο κ. Σόιμπλε» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γερμανό πολιτικό «εμβληματική ευρωπαϊκή προσωπικότητα».
Μετά το τέλος της συνάντησης, έγινε γνωστό ότι η ελληνική πλευρά τόνισε τη σημασία του να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι διαδικασίες κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μην χαθεί χρόνος και, εάν υπάρξει θετική έκβαση, να κλείσουν όλα στο τέλος του Ιανουαρίου και να ξεκινήσει η συζήτηση για τα επόμενα βήματα και την ελάφρυνση του χρέους. Κύκλοι της ελληνικής αντιπροσωπείας εμφανίστηκαν πεπεισμένοι για την ένταξη της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή και επισήμαναν ότι η Αθήνα θα ζητήσει τη μετατροπή του προγράμματος με το ΔΝΤ σε προληπτικό, καθώς, όπως επισημάνθηκε, η παρουσία του βοηθά να πέσουν τα επιτόκια των ομολόγων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Σόιμπλε, διαπιστώθηκε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι το πολιτικό ρίσκο, κάτι που, όπως επισημάνθηκε, απεδείχθη και από τη συμπεριφορά των αγορών.
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της γερμανικής κυβέρνησης για την επίσπευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, κύκλοι της ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισαν ότι έγινε αμέσως μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης και πριν από τη σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος επέμενε ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα, καθώς είχε «εμπειρία άλλων καταστάσεων».
news.makedonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου