Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα στα πρόθυρα εκλογών



Στα πρόθυρα πρόωρων εκλογών βρίσκεται η Ελλάδα μετά και την αποτυχημένη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Λίγα λεπτά μετά τη δεύτερη ψηφοφορία το Bloomberg δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα κινείται πιο κοντά στις εκλογές καθώς ο Σαμαράς χάνει στην ψηφοφορία», ενώ επισημαίνει πως πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βρίσκεται «πιο κοντά».
Και συνεχίζει: «Η προσοχή πλέον στρέφεται στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.
Νέα αποτυχία του Σαμαρά θα έχει ως συνέπεια τη διάλυση της βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, η προοπτική των οποίων έχει φοβίσει τις αγορές, ανακαλώντας μνήμες της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βρισκόταν σε κίνδυνο».

Σε ανάλογο άρθρο, οι Financial Times επισημαίνουν πως πλέον είναι αδύνατο η κυβέρνηση να βρει τους 180 που απαιτεί η τρίτη ψηφοφορία και σημειώνει πως τα «δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ) που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά αναμένεται να απέχουν», με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η προοπτική των πρόωρων εκλογών και «νίκη του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΑ».


Σημειώνει, δε, πως «ορισμένοι αναλυτές υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 170 ψήφους στη σημερινή ψηφοφορία για να έχει εύλογες πιθανότητες επιτυχίας στην τρίτη ψηφοφορία της Δευτέρας».




Οι New York Times αναφέρουν ότι «οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν σήμερα να εκλέξουν νέο Πρόεδρο, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες πως η χώρα πλησιάζει σε πρόωρες εκλογές», και επισημαίνει την πιθανότητα να κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αυξηθεί οι φόβοι για παρατεταμένη αστάθεια στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «άσκηση πιέσεων προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «οι επενδυτές πιστεύουν πως οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε μια αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα», σημειώνοντας την «ανάδυση», που σημειώθηκε πρόσφατα, της ελληνικής οικονομίας, μετά από «μια σοβαρή εξαετή ύφεση».

 Επίσης, τονίζεται ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει δηλώσει ότι θέλει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης της χώρας» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις».

Το Reuters αναφέρει πως ο Σαμαράς πρέπει «να κερδίσει» τους ανεξάρτητους βουλευτές και τους «αντάρτες», ενώ υπογραμμίζει πως τόσο η Δημοκρατική Αριστερά όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουν δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν τον Δήμα:

«Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πόση πειθαρχία μπορεί να επιβάλουν στα μέλη τους ενώ είναι πιθανός ένας πυρετώδης γύρος διαβουλεύσεων και τηλεφωνημάτων μέσα στα Χριστούγεννα».

Οι 168 ψήφοι υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, «είναι ένα αποτέλεσμα θετικότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει λίγες περισσότερες ελπίδες, τώρα, να καταφέρει να τετραγωνίσει τον κύκλο κατά την τρίτη ψηφοφορία, η οποία έχει ορισθεί για τις 29 Δεκεμβρίου, όταν θα αρκούν 180 ψήφοι», γράφει ο απεσταλμένος της εφημερίδας «La Repubblica» Έττορε Λιβίνι.

«Όλη η Ευρώπη περιμένει την ψηφοφορία αυτή με κομμένη την ανάσα: αν ο νέος Πρόεδρος δεν εκλεγεί ούτε κατά την τρίτη ψηφοφορία, η Ελλάδα θα προσέλθει στις κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου, για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Και σε όλα τα γκάλοπ (έστω και με μια διαφορά που μειώνεται ελαφρά) διατηρεί το προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι έτοιμη να θέσει υπό αμφισβήτηση τις συμφωνίες με την Τρόικα», προσθέτει η εφημερίδα.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «ο υποψήφιος του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία απέτυχε να κερδίσει ικανή υποστήριξη σε ένα δεύτερο γύρο κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, ωστόσο κατόρθωσε να συγκεντρώσει οκτώ περισσότερες ψήφους από ό,τι στον πρώτο γύρο» και πως αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών για τις αρχές του επόμενου έτους.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ο κ. Σαμαράς έχει περιθώριο να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για τον Σταύρο Δήμα. Με δεδομένα τα σημερινά αποτελέσματα δεν φαίνεται πιθανό» δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, Χάρης Μυλωνάς

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Ιl Sole 24 Ore», το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί πρόοδο σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία, αλλά οι παρατηρητές είχαν αναφερθεί, στις προβλέψεις τους, σε 170 ψήφους.

Η εφημερίδα του Μιλάνου κάνει αναφορά, παράλληλα, στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο δεσμεύθηκε, σε περίπτωση εκλογής νέου Προέδρου, να προκηρυχθούν εκλογές τον Φθινόπωρο του 2015 και αναφέρθηκε, ταυτόχρονα, στη δυνατότητα να διευρυνθεί η σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας.

«Το χρηματιστήριο της Αθήνας παρακολουθεί με αγωνία την όλη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και αργά σήμερα το πρωί παρουσίαζε απώλειες της τάξης του 2,43%», αναφέρει η Sole 24 Ore.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου