Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Προειδοποίηση Κ. Λαλιώτη: Μην κάνεις το ολέθριο λάθος



Μπαράζ παρεμβάσεων με αποδέκτη τον Γιώργο Παπαδρέου πργμαοποίησαν σήμερα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ με αίτημα να μην προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.

Ενδεικτική των διεργασιών που διενεργούνται παρασκηνιακά στο ΠΑΣΟΚ είναι η προειδοποίηση που απηύθυνε ο Κώστας Λαλιώτης στον πρώην Πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς τη: ολέθριο λάθος.

«Όλοι έχουμε χρέος, ιστορικό και πολιτικό, σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα, την κοινωνία και τη δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, να διαφυλάξουμε τη συνοχή και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να διαμορφώσουμε μια αυτόνομη στρατηγική ώστε να μην είναι προσάρτημα κανενός.

Κάθε επιλογή και κάθε απόφαση, που οδηγεί στη διάσπαση είναι ένα ολέθριο λάθος και μετά έπονται ένας παρατεταμένος εσωκομματικός "εμφύλιος" και μύρια, μοιραία λάθη», είναι η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Λαλιώτη, ιστορικού στελέχους του Κινήματος.

Έκκληση να συμπαραταχθεί με το ΠΑΣΟΚ και να μη δυναμιτίσει την ενότητα απηύθυνε σήμερα στον κ. Παπανδρέου ο Κώστας Σκανδαλίδης, με «ανοικτή επιστολή - έκκλησή» του. «Δεν πρέπει να σε τυφλώσει καμία σκοπιμότητα της στιγμής», «δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της», αναφέρει μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Οι «ενωτικές κινήσεις» για την «όλη» Δημοκρατική παράταξη, πέφτουν ως φαίνεται όμως με πάταγο στο κενό και τούτο γιατί ο κ. Παπανδρέου όπως διαρρέει από τους στενούς συνεργάτες του δε φαίνεται διατεθειμένος να υπαναχωρήσει.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Κουκουλόπουλος, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Δριβελέγκας, Μανιάτης και Κρεμαστινός, επισκέφθηκαν το γραφείο του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, διατυπώνοντας την έκκληση: "Γιώργο μην κάνεις κόμμα".

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε ότι θα το σκεφτεί, αλλά αμέσως μετά στενός συνεργάτης του απέκλειε το ενδεχόμενο να κάνει πίσω από τους σχεδιασμούς του για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.
Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, οι βουλευτές αγωνιούν για το δικό τους πολιτικό μέλλον και για αυτό προβαίνουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

Έτερος συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου έλεγε χαρακτηριστικά στο Capital.gr: "Επίσημες ανακοινώσεις για το νέο κόμμα, να αναμένετε με τη νέα χρονιά. Δηλαδή την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Το σίγουρο είναι πως προχωράμε μπροστά".

Άκαρπη στάθηκε εξάλλου η πρωτοβουλία του Ευ. Βενιζέλου να καλέσει τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε συστράτευση, ενώ ανάλογη αναμένεται η τύχη και της συνάντησης του κ. Παπανδρέου με τη Φ. Γεννηματά, η οποία ζήτησε να τον συναντήσει σήμερα στο περιθώριο της τρίτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή.

Στο μεταξύ, στο στενό πυρήνα του επιτελείου του πρώην Πρωθυπουργού, οι κομματικές εργασίες βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Τον Γ. Παπανδρέου άλλωστε θα ακολουθήσουν σειρά συνεργατών του από το παρελθόν, όπως οι: Γιώργος Πεταλωτής, Φίλιππος Σαχινίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Φίλιππος Πετσάλνικος και Σωκράτης Ξυνίδης.

«Παρόντες» στο εγχείρημα έχουν δηλώσει επίσης ο Θάνος Μωραΐτης, η Μαριλένα Κοππά, καθώς και ο Δημήτρης Ρέππας.

Μέχρι… σήμερα το πρωί, στους «ακολούθους» του Γ. Παπανδρέου συμπεριλαμβανόταν και ο Γιάννης Ραγκούσης. Με αιφνίδια πρότασή του, όμως, ο πρώην υπουργός φαίνεται πως κρατά αποστάσεις από τους σχεδιασμούς του πρώην πρωθυπουργού, τον οποίο καλεί… να κάνει πίσω.

Ο κ. Παπανδρέου παράλληλα έχει πυκνώσει τις επαφές του και με συνδικαλιστικά στελέχη. Συναντήθηκε ήδη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο καθώς και τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο.

Τα ψηφοδέλτια

Πέραν των στενών συνεργατών του, «μαγιά» για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του νέου κόμματος θα αποτελέσουν σε πανελλαδικό επίπεδο πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι το 2012 δεν εξελέγησαν, πολιτευτές αλλά και πρόσωπα από τη λίστα του opengov που είχε «ανοίξει» ο πρώην πρωθυπουργός όταν αναζητούσε στελέχη για την πλαισίωση του κρατικού μηχανισμού.

Ίδιες πληροφορίες σημειώνουν, όπως ανέφερε το «Κ» του Σαββάτου, ότι οι ζυμώσεις για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων έχουν ενταθεί το τελευταίο δεκαήμερο, καθώς ανοιχτά πλέον, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανά την επικράτεια, καλούν πολιτικούς τους φίλους σε συστράτευση με το «κόμμα του Γιώργου».

Οι δημοσκοπήσεις

Τα δημοσκοπικά ευρήματα εμφανίζονται άκρως ενδιαφέροντα για το επιτελείο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρότι έχει παραγγελθεί νέο «κύμα» μετρήσεων, τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουν στο «στρατηγείο» του Γ. Παπανδρέου είναι ενθαρρυντικά για το νέο εγχείρημα.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, τα δημοσκοπικά ευρήματα, δείχνουν ότι το κόμμα υπερβαίνει κατά πολύ τον πήχη του 3% (ίδια πηγή μιλά για ποσοστό κοντά στο 6%).

Άκρως ενδιαφέροντα είναι κατά τον ίδιο και τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Ως περισσότερο «ευάλωτοι» στο πλαγιοκόπημα του νέου κόμματος, εμφανίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να χάνει περίπου δύο μονάδες ενώ περίπου μία μονάδα εμφανίζεται να αποσπάται από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Σχετικώς αλώβητη μένει η Δημοκρατική Παράταξη, της οποίας οι ψηφοφόροι δεν φέρονται ιδιαιτέρως "γοητευμένοι" από το νέο εγχείρημα.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου