Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα χωρίς γλυκά δεν γίνονται, χωρίς περιττές θερμίδες, γίνονται



Τα Χριστούγεννα, η πιο λαμπερή γιορτή του έτους, έχει συνδυαστεί για πολλούς από εμάς με μυρωδιές, αρώματα, φώτα και λιχουδιές... Οι τελευταίες είναι όμως αυτές που συχνά μας δημιουργούν ενοχές και δεύτερες σκέψεις. Ωστόσο, είναι άρρηκτα δεμένες με την παράδοση και την εικόνα που έχουμε για αυτές τις γιορτές. Κακά τα ψέμματα, Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες δεν γίνονται. Αντί να σκεφτόμαστε λοιπόν τι γεύση θα είχαν τα Χριστούγεννα χωρίς τη γλυκιά γεύση και να ξορκίζουμε τη μεθεόρτια στιγμή της αναμέτρησης με τον «σιωπηλό» εχθρό, τη ζυγαριά, οι ειδικοί προτείνουν πώς το ραντεβού μας με τις γνωστές πυραμίδες από μελομακάρονα και κουραμπιέδες θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο.


Για να μην «πικραθούμε», λοιπόν, μετά τις γιορτές και να έχει happy end η αναμέτρηση με τη ζυγαριά, οι ειδικοί συνιστούν αυτά τα Χριστούγεννα να απολαύσουμε τη γλυκιά γεύση, με μέτρο.

Όπως διευκρινίζουν, η υγιεινή διατροφή προϋποθέτει ποικιλία διατροφικών επιλογών, συνεπώς δεν είναι φρόνιμο να αποκλείουμε κανένα τρόφιμο ή ρόφημα, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο και να εντάσσονται στα πλαίσια ενός συνολικά υγιεινού πρότυπου διατροφής και ενός ενεργού τρόπου ζωής.

Τώρα πού βρίσκεται το μέτρο; O Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζουν ότι οι ενήλικες, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, θα πρέπει να καταναλώνουν μια ποικιλία τροφίμων. Σε αυτή την ισορροπημένη διατροφή τα σάκχαρα μπορούν να έχουν θέση και να καλύπτουν έως 10% της συνολικής ενέργειας (συνολικών ημερήσιων θερμίδων). Πώς μεταφράζεται αυτό στην πράξη; Σε μία μέση δίαιτα 2000 θερμίδων, το 10%, δηλαδή οι 200 θερμίδες μπορούν πρακτικά να προέρχονται από σάκχαρα, ποσότητα περίπου 50 γραμμαρίων ημερησίως. Και αν αναρωτιέστε σε τι αντιστοιχούν τα 50 γραμμάρια, αρκεί να γνωρίζετε ότι ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ζυγίζει περίπου 5γρ, και ότι ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές περιέχουν περίπου 10-15 γραμμάρια ζάχαρης. 

Ακόμη και για τους πολύ αυστηρούς με τη σιλουέτα τους, τα γλυκά των εορτών δεν αποτελούν απαγορευμένο καρπό. Στην περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε τις θερμίδες, παίρνοντας όσο λιγότερες γίνεται, υπάρχουν εναλλακτικά γλυκά μονοπάτια. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική της ζάχαρης, εξασφαλίζοντας την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης με μηδενικές θερμίδες…

Σε κάθε περίπτωση η γεύση και η επίγευση των εορτών δεν μπορεί παρά να είναι γλυκιά, αρκεί να συνοδεύεται από μια ισορροπημένη διατροφή και έναν ενεργό τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου