Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Γιώργος Καρασμάνης: «Ο αγροτικός μας τομέας, εφαλτήριο στο άλμα εξόδου από την κρίση»



Μεγάλη ανταπόκριση από αγρότες, εκπροσώπους φορέων αλλά και κόσμο γενικότερα, είχε η πρόσκληση στην ημερίδα που οργάνωσε την Κυριακή 21/12 το μεσημέρι στα Γιαννιτσά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «η ύπαιθρος στο προσκήνιο, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για μια Γεωργία που θέλουμε και μπορούμε».  

          Ο Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, ανέλυσε τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τη χώρα μας από τη σωστή αξιοποίηση των πόρων της νέας ΚΑΠ αλλά και του Καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, διατυπώνοντας παράλληλα την πεποίθηση, ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για το μεγάλο άλμα εξόδου από την κρίση και να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια δυναμική πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης.
          Όπως είπε, αυτό υπήρξε αποτέλεσμα ενός μαραθωνίου συνεχών συνεργασιών με δεκάδες οργανώσεις και φορείς από ολόκληρη την Ελλάδα, για να συγκεραστούν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
          Προς την κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκαν δυναμικές δράσεις και ρεαλιστικά μέτρα για την θωράκιση και προστασία του σημαντικότερου πρωτογενούς τομέα της χώρας μας: του αγροτοκτηνοτροφικού. Ανάμεσά τους:
• Ο διαχωρισμός της Ελλάδας σε τρεις περιφέρειες, α) στους βοσκότοπους όπου δώσαμε το 25% των κονδυλίων από τον Εθνικό Φάκελο ή 440 εκ ευρώ ετησίως, β) στις αροτριαίες καλλιέργειες με 47% ή 800 εκ ευρώ ετησίως και γ) στις δενδρώδεις καλλιέργειες με 28%, ή 500 εκ ευρώ ετησίως.   
  • Η οριστική λύση στο πρόβλημα των βοσκοτόπων και το τέλος της αιμορραγίας από τα κοινοτικά πρόστιμα.
·        Η ουσιαστική στήριξη τομέων που υστερούσαμε – όπως η κτηνοτροφία.
• Η για πρώτη φορά παροχή στρεμματικής ενίσχυσης στις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια κλπ.
• Η διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών, αλλά και η προστασία της αγροτικής παραγωγής από φυσικές καταστροφές και από συνεχείς και έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, με ειδικά μέτρα και δράσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ που αφορούν σε επενδύσεις αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας.
• Η δημιουργία, για πρώτη φορά, ειδικού μέτρου στήριξης της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και της αντιστάθμισης των οικονομικών απωλειών των γεωργών και κτηνοτρόφων από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, ζωικές ή φυτικές ασθένειες, με προϋπολογισμό έως 200 εκ ευρώ από κοινοτικές ενισχύσεις. Το μέτρο ξεκινά το 2015.
·        Η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού μας με γενναία οικονομικά κίνητρα για προσέλκυση νέων αγροτών.
·        Η ενθάρρυνση στην πράξη για σημαντικές επενδύσεις τόσο στον τομέα υποδομών όσο και σε εκείνον της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
·        H διατήρηση της ειδικής στήριξης στη βαμβακοκαλλιέργεια και συνδεδεμένες ενισχύσεις σε 13 προϊόντα, μεταξύ των οποίων, βιομηχανική ντομάτα, όσπρια, κτηνοτροφικά, ψυχανθή, κ.λ.π.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι με δική του πρωτοβουλία, δόθηκε συνδεδεμένη ενίσχυση και στο σπαράγγι και στο συμπύρηνο ροδάκινο για χυμό. Και ακόμη διαβεβαίωσε ότι, για τις ζημιές σε βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα και οτιδήποτε άλλο, από υπερβολικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, οι πληγέντες θα αποζημιωθούν στο ακέραιο, όπως επίσης ουδείς θα χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι εφόσον υπάρξει πόρισμα ζημιάς από τον ΕΛΓΑ.
Ο Γιώργος Καρασμάνης χαρακτήρισε ακόμη ως σημαντικό βήμα τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, αλλά και ενώσεων οργανώσεων παραγωγών, στόχος για τον οποίο δημιουργήθηκε ειδικό μέτρο 27 εκ. με κάλυψη του 100% των δαπανών για τη σύστασή τους.
Τόνισε ακόμη ότι προ ημερών μείωσε τα κριτήρια για τη σύσταση Ο.Π. στο Νομό μας από 300 στα 100 μέλη και από 3 εκ. στις 700 χιλιάδες, προκειμένου να συσταθούν υγιείς Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών. Και επεσήμανε ότι ο Νομός μας, είναι ο δεύτερος Νομός στην Ελλάδα με τους περισσότερους νέους αγρότες. 584 νέες και νέοι επέλεξαν το δρόμο της αγροτικής ζωής - 241 από την περιοχή των Γιαννιτσών και 343 από την περιοχή της Έδεσσας και την περιοχή της Αλμωπίας.
Ιδιαίτερη ικανοποίηση σε όσους παραβρέθηκαν στην ημερίδα, προκάλεσε η παρουσίαση από τον Γιώργο Καρασμάνη, στοιχείων που καταδεικνύουν δέσμευση της Κοινότητας να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών για τις τεράστιες ζημιές από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση από το ρωσικό εμπάργκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου