Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Φανερή και χωρίς κάλπη η αυριανή πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας.



«Σταύρος Δήμας» ή «παρών». Αυτά θα ακούγονται στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης (17/12), από τις 7 μ.μ., κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η διαδικασία θα εξελιχθεί με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής, ενώ τα ίδια θα ισχύσουν και για τις επόμενες ψηφοφορίες. Σύμφωνα με αυτό, αν βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε
δηλώνει «παρών». Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα τον ψηφίσουν, ενώ οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών».
Δεν προηγείται συζήτηση πριν από τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η κατά την έννοια του άρθρου 16 παρ. 5 Ομάδα των ανεξαρτήτων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της. Άλλες υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται στη Βουλή.
«Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση», όπως ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής. «Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου», αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής.
Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.
Η προηγούμενη φορά που είχε γίνει η σχετική διαδικασία ήταν στις 3 Φεβρουαρίου 2010, όταν επανεξελέγη ο Κάρολος Παπούλιας. Τότε, η ψηφοφορία είχε ξεκινήσει στις 11 το πρωί, ενώ πριν από αυτή ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, είχε αναγνώσει τον Κανονισμό της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία εκλογής, καθώς και τις τρεις επιστολές που του είχαν αποστείλει οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την οποία πρότειναν τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η ψηφοφορία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, μέχρι την καταμέτρηση και την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Ο Κάρολος Παπούλιας είχε επανεκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 266 ψήφους, από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Στην ψηφοφορία εκείνη, 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και Σοφία Καλαντίδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου