Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Αυξήθηκαν κατά 24 φορές οι μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα!



Σχεδόν κατά 24 φορές (!) αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω του Αιγαίου το 2014 κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή, σύμφωνα με απολογισμό των τουρκικών αρχών για το παρελθόν έτος. 
Ειδικότερα, η Άγκυρα κάνει λόγο για 12.872 μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα μέσω Αιγαίου, οι οποίοι συνελήφθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή σε 524 διαφορετικά περιστατικά. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές συνελήφθησαν ακόμη 74 άτομα με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών. 

Συγκριτικά, ο αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν το 2013 ήταν 8.047, 6.937 εκ των οποίων συνελήφθησαν στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές σε όλη τη χώρα το 2012 ήταν 2.531. Ο επίσημος αριθμός για το 2011 ήταν μόλις 546, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των συλληφθέντων μεταναστών έχει αυξηθεί 24 φορές από τότε... 
Η πλειονότητα των μεταναστών ήταν Σύροι, ενώ οι άλλοι ήταν κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Μιανμάρ. Ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της επικίνδυνης θαλάσσιας οδού του Αιγαίου, με αφετηρία τις δυτικές και νότιες ακτές της Τουρκίας έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν επίσης προσπαθήσει να διασχίσουν τα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα από ξηράς.
Το γραφείο του κυβερνήτη της Σμύρνης έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία στις 29 Δεκεμβρίου 52 μετανάστες συνελήφθησαν από ομάδες της τουρκικής ακτοφυλακής μέσα σε τέσσερις ημέρες, ενώ δύο ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση για την οργάνωση παράνομης διακίνησης. Οι μετανάστες ήταν σύμφωνα με πληροφορίες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ, τη Σομαλία, το Ιράκ, τη Νιγηρία και την Ερυθραία.
Σημειώνεται ότι πέραν εκείνων που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν σκοτωθεί στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο θάλασσα προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη είναι τεράστιος.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανέφερε το Δεκέμβριο ότι περίπου 3.500 άνθρωποι πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν το 2014 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τις λιβυκές ή τις τουρκικές ακτές, μεταβάλλοντας τη σε ένα απέραντο υγρό τάφο. 
Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου