Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Οι ξένοι σαρώνουν ελληνικές εξοχικές κατοικίες



Κύμα αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές εξοχικές κατοικίες παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Με εξαίρεση τους Ρώσους, οι οποίοι παραδοσιακά ήταν από τους καλύτερες πελάτες στο χώρο, αλλά λόγω της υποτίμησης του νομίσματος τους απέχουν, απ' όλη την Ευρώπη εκφράζεται μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση σπιτιών στην Αθήνα, στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σύμφωνα με σχετική έκθεση της Alpha Bamk, στο
10μηνο του 2014, τα ποσά που δαπανήθηκαν για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην χώρα μας έφτασαν στα 217 εκατ. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2013 μόλις που είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ (σσ συγκεκριμένα είχαν διαμορφωθεί στα 103 εκατ. ευρώ). Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με υπερδιπλασιασμό της δαπάνης, η οποία σε ποσοστό 90% - 95% αποδίδεται στο ξένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ως γνωστό, το ίδιο διάστημα, εντός των συνόρων, το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν σχεδόν μηδενικό, ιδιαίτερα για τις εξοχικές κατοικίες.

Σύμφωνα με μεσιτικούς κύκλους οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, που είναι και οι πιο ...παραδοσιακές στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πολύ μεγάλη κινητικότητα έδειξαν, μεταξύ άλλων, οι Γάλλοι, οι οποίοι εστίασαν το ενδιαφέρον τους κυρίως στις Κυκλάδες, οι Γερμανοί, που προτιμούν την Πελοπόννησο, και όχι μόνο και βεβαίως οι Ρώσοι, πριν σκάσει στη χώρα τους η νέα κρίση με το ρούβλι. Οι τελευταίοι είχαν σαρώσει την Χαλκιδική, αλλά και τα νοτιότερα παράλια της Πιερίας, φτάνοντας μέχρι την Εύβοια, ενώ τελευταία ανακάλυπταν κι εκείνοι περιοχές της Πελοποννήσου. Εκτιμάται ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά είναι άγνωστο ακόμα πότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου