Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Στυγνός εκβιαστής ο Σόιμπλε."Δεν παίρνετε νέα βοήθεια χωρίς νέο μνημόνιο"



Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ωφεληθεί από το QE αν αρνηθεί τα προγράμματα βοήθειας ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Από το Νταβός της Ελβετίας όπου διεξάγεται το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε πάνελ μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, τον υπουργό Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, τον κεντρικό τραπεζίτη της Ιταλίας Ιγκνάτσιο Βίσκο και τον επενδυτή Τζορτζ Σόρος, υπογράμμισε πως η Γερμανία δεν

επεξεργάζεται κανένα σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς η κυρίαρχη άποψη είναι πως η Οικονομική και Νομισματική Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ωστόσο πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στο ευρώ, αλλά σε σφάλματα που διέπραξαν στο παρελθόν Έλληνες πολιτικοί. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, καλύτερη από το αναμενόμενο και βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ωστόσο η Ελλάδα δεν πρόκειται να ωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αν αρνηθεί τα προγράμματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε πως η Ευρωζώνη έχει δείξει τεράστια αλληλεγγύη ώστε να σωθεί ένα τεράστιο πολιτικό σχέδιο, το κοινό νόμισμα, επαναλαμβάνοντας πως μόνο η χώρα του έχει δώσει 26 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, όσο κοστίζουν στην Ισπανία τα επιδόματα ανεργίας για έναν ολόκληρο χρόνο.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει καλά τη δουλειά της, όμως υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες χώρες να παρερμηνεύσουν την απόφασή της να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς αξιόγραφών.

«Η νομισματική πολιτική είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ και κάνει τη δουλειά της πολύ καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το μόνο πρόβλημα που βλέπουμε είναι ο ηθικός κίνδυνος», πρόσθεσε. «Κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να παρανοήσουν (και να πιστέψουν) ότι δεν χρειάζεται να κάνουν αυτό που πρέπει ως κυβερνήσεις και ως κοινοβούλια, να εφαρμόσουν δηλαδή διαρθρωτικές αλλαγές διότι είναι δύσκολο», επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου